Nieuws
1124139
Nieuws

‘Uur gamen per dag verbetert denkvermogen’

Wie dagelijks een uurtje games speelt, verbetert daarmee zijn cognitieve vaardigheden. Uit een nieuw onderzoek uit Singapore blijkt dat verschillende genres ieder een eigen invloed hebben op ons denkvermogen.

Onderzoekers van de Nanyang Technological-universiteit lieten vijf niet-gamers een maand lang spelletjes spelen op hun smartphone, iedere dag een uur lang. Onder die games bevonden zich drie-op-een-rij puzzelspelletjes, sim-games en avontuurlijke actiespellen.

Na die maand bleek dat iedere deelnemer betere resultaten boekte bij verschillende taken. Zo konden de puzzelaars beter kleuren onderscheiden en objecten vinden en waren de actie-spelers beter in het volgen van meerdere voorwerpen tegelijkertijd.

Hoofdonderzoekers Adam Chie-Ming Oei en Michael Donald Patterson presenteerden de resultaten en stellen vast dat de effecten niet voor iedereen gelijk zijn. Een uurtje per dag gamen staat niet met zekerheid garant voor betere denkresultaten. Wel zeggen ze dat het effect vergelijkbaar is met andere mentale oefeningen. Doe ze vaak genoeg, en je zult merken dat je er ook in het dagelijks leven profijt van hebt.

In het verleden is al aangetoond dat gamen kan zorgen voor verbeterde oog-hand coördinatie, maar dit is de eerste keer dat verschillende spelgenres in één onderzoek zijn bijgehouden, aldus de onderzoekers.