Nieuws/Binnenland
1124141
Binnenland

Zes demonstratieplekken 30 april

Amsterdam heeft maar liefst zes locaties aangewezen waar op 30 april mag worden gedemonstreerd. Van deze locaties bevinden zich er drie in het Centrum van Amsterdam, namelijk het Waterlooplein, het Spui en het Frederiksplein. Eén zit dicht tegen het Centrum aan, het Frederik Hendrikplantsoen. Twee locaties zijn aangewezen in de buurt van de Koningsvaart, te weten het Azartplein (op Java Eiland) en het IJ-plein (stadsdeel Noord).

Burgemeester Van der Laan heeft eerder aangegeven dat de uitgangspunten voor 30 april zijn om er een open en feestelijke, maar ook veilige en ongestoorde dag van te maken. Daarbij is in Amsterdam ook op deze dag plaats voor mensen die willen demonstreren of een tegengeluid willen laten horen. Met het aanwijzen van zes plekken in de stad door de Zeshoek wordt hier ruimschoots de gelegenheid toe geboden.

Er is gezocht naar locaties op een centrale plek in de stad, waar grote groepen mensen –tot enkele duizenden personen- kunnen demonstreren. In overleg met de organisatoren van de demonstraties wordt gekeken welke locatie voor hen het meest geschikt is. Hierbij wordt onder meer gekeken naar het verwachte aantal deelnemers aan de demonstratie.