Nieuws/Binnenland
1124151
Binnenland

'Willem-Alexander kampioen water en sanitatie'

De Liberiaanse president Ellen Johnson Sirleaf heeft prins Willem-Alexander donderdagmorgen in het Vredespaleis in Den Haag geprezen als 'wereldkampioen' op het gebied van water en sanitatie. „U heeft deze onderwerpen wereldwijd op de agenda gezet en een enorme impuls gegeven”, aldus de president. Zij bedankte de prins voor zijn jarenlange inzet op dit gebied en feliciteerde hem met zijn aanstaande koningschap.

Willem-Alexander zwaait vrijdag met een toespraak op de internationale Wereldwaterdag af als 'watermanager' en voorzitter van de VN-adviesraad voor water en sanitatie. De prins gaf donderdag in zijn openingswoord bij de bijeenkomst in het kader van Wereldwaterdag alvast een voorproefje van zijn afscheidsrede. „Ik word hier aangekondigd als keynote spreker, maar dat ben ik niet. Ik spreek alleen het welkomstwoord uit”, stelde hij zich bescheiden op.

Willem-Alexander onderstreepte, zoals hij dat de afgelopen jaren in alle uithoeken van de wereld heeft gedaan, de noodzaak om iedereen toegang te geven tot fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater. „Ik spreek daar vrijdag uitgebreid over, maar dit doel kan alleen worden bereikt als wordt samengewerkt. Tussen landen. Tussen steden. Regeringen, bedrijven, wetenschappers en burgers moeten hun krachten bundelen en hun kennis delen”, zei de prins.

Johnson Sirleaf stelde dat ook de komende jaren met volle kracht moet worden gewerkt aan het toegang geven tot water en sanitatie. „Het moet een prioriteit worden”, benadrukte de president, die voor de VN moet aangeven waar na 2015 de meeste aandacht aan moet worden besteed.