Nieuws/Binnenland
1124156
Binnenland

Wetgeving voor moskee-internaten op komst

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken gaat een wettelijke regeling maken voor moskee-internaten. Omdat dat 1 tot 1,5 jaar kost, kiest hij eerst voor vrijwillige afspraken. Dat gaat sneller. Asscher zei dat donderdag in de Tweede Kamer.

De Kamer maakt zich grote zorgen over de situatie op de internaten die een band hebben met Turkse moskeeën. Kinderen, vooral meisjes, groeien daar op buiten de Nederlandse samenleving en komen onvoldoende in contact met de Nederlandse waarden.

Asscher kondigde vorige maand na overleg met een aantal gemeenten aan dat hij pedagogische normen voor moskee-internaten gaat opstellen. De Kamer vond die aanpak te vrijblijvend.

De minister liet donderdag weten dat hij tegelijk met de vrijwillige afspraken een wettelijk kader wil voorbereiden. Later kan dan bekeken worden of dat echt ingezet moet worden.

Een Kamermeerderheid reageerde tevreden. Toch zullen er waarschijnlijk nog moties worden ingediend om druk op de ketel te houden.

Van het sluiten van internaten, zoals de PVV wil, kan volgens Asscher geen sprake zijn. Sluiten kan alleen als dat voor de openbare orde nodig is.

De minister zei niet te kunnen uitsluiten dat er sprake is van „een bewuste beïnvloedingspolitiek” van de Turkse regering op de internaten. Het is namelijk niet duidelijk hoe de instellingen gefinancierd worden. Asscher gaat daar nog naar kijken.