Nieuws/Binnenland
1124161
Binnenland

’Zakenprins Bernhard betrokken bij radiorel’

Prins Bernhard van Oranje is als aandeelhouder betrokken bij mogelijk verboden financieel gesjoemel bij radiostation Wild FM. Dit stelt directeur Robert-Jan van der Hoeven van zenderbeheerder Broadcast Partners, dat de uitzendingen van Wild FM verzorgt. Morgen wordt het radiostation hierover voor de rechter gesleept.

De Amsterdamse muziekzender, eigendom van Bernhards investeringsbedrijf Vondel Capital, heeft volgens Van der Hoeven eind vorig jaar de zendvergunning heimelijk overgedragen aan zusterbedrijf CRC. Broadcast Partners (BP) loopt hierdoor ruim een kwart miljoen euro inkomsten mis.

„Wild FM tracht op een onbehoorlijke manier onder het zendercontract uit te komen dat wij met ze hebben tot het jaar 2020”, stelt directeur Van der Hoeven, wiens bedrijf uitzendingen verzorgt voor vrijwel alle grote radiostations, waaronder Radio 538, Q-Music en BNR. „Het is verboden om bezittingen aan een bedrijf te onttrekken als je daardoor schuldeisers benadeelt. Dat is een misdrijf.”

Achterstanden

Wild FM, dat in 2011 werd overgenomen van zakenman Erik de Vlieger, liep vorig jaar achter met betalingen aan BP voor de uitzendingen. Uiteindelijk legde de zenderbeheerder beslag bij het radiostation. De BP-directeur werd toen naar eigen zeggen ontboden bij eigenaren Bernhard van Oranje en Menno de Jong.

„Ik kreeg van prins Bernhard het aanbod om hun achterstallige rekeningen betaald te krijgen, om in ruil daarvoor het zendcontract met ons te verbreken. Deed ik dat niet, dan kreeg ik niets”, gromt Van der Hoeven, die het aanbod weigerde. Prins Bernhard ontkent dat hij dat voorstel heeft gedaan.

„Ik sprak meneer over onze deelneming in Wild FM, maar toen bleek dat hij het over operationele zaken wilde hebben, heb ik hem doorverwezen naar de bestuurder van het radiostation”, aldus Van Oranje. Wild FM-bestuurder Hans Pérukel zegt dat het radiostation gewoon wilde overstappen naar een andere zenderbeheerder. „We zitten inmiddels bij KPN en BP verzet zich hiertegen. Daarom staan we straks voor de rechter. Dat is alles.”