Nieuws/Binnenland
1124175
Binnenland

Eigen Skûtsje opleiding door IFKS en SKS

Er komt een opleiding Skûtsjesilen. De IFKS en de SKS slaan de handen ineen met het aanbieden van deze opleiding. Beide organisaties hopen dat er uit deze opleiding nieuwe schippers voortkomen.

Veel jongeren kunnen best een beetje zeilen, maar dan vooral in een kleinere zeilboot. Zeilen op een groot skutsje met twaalf bemanningsleden vergt toch hele andere technieken.

Vergrijzing

Bovendien vergrijsd het Skûtsjesilen. Aan boord bij schipper Sint Bekkema is de leeftijd toch al snel zo'n veertig jaar "er kan best wat jeugd bij" vertelt hij aan Omrop Fryslân.

Zeilfamilie

Niet iedereen heeft van huis uit een zeilachtergrond of komt uit een schippersfamilie. Bovendien heeft de SKS z'n eigen families, en de IFKS z'n eigen vrioendenclubs. Het is niet zo gemakkelijk om daar zomaar tussen te komen. Door middel van deze opleiding komt jeugd op deze manier toch in aanraking met het Skûtsjesilen.

Leren

Baisschool kinderen krijgen eerst theorielessen in het Skûtsjemuseum in Eernewoude, gevolgd door praktijklessen op het water. Daarnaast is er voor jongeren tussen 16 en 20 jaar een intensief lesweekend waarin ze leren hoe ze op een skûtsje moeten varen.

Spanning

De SKS hoopt met de opleiding, naast het verkrijgen van nieuwe schippers, ook meer spanning in de wedstrijd te krijgen. De jeugdopleiding begint dit voorjaar en krijgt financiële steun van de provincie Fryslân.

Initiatiefnemer: Foar de Neiteam