Nieuws/Binnenland
1124185
Binnenland

Museumdirecteur heeft 'hartzeer' van diefstal

De diefstal van zilveren topstukken uit het Stedelijk Museum in Zutphen bezorgt directeur Tiana Wilhelm „veel hartzeer”. Dat zei ze donderdag.

Negen zilveren topstukken zijn woensdag uit het museum geroofd. Het gaat om vier schuttersketens uit de 15e, 16e en 17e eeuw, twee avondmaalsbekers, een mosterdpot, een herinneringsbeker en een pronkbeker.

„De historische waarde van het zilver is door de schoonheid en uniekheid groot. De zilverwaarde is maar gering”, zegt Wilhelm. De geroofde artikelen behoren tot de topcollectie van het Stedelijk Museum en stonden opgesteld in de ruimte met Zutphense Schatten. Een deel van de voorwerpen had het museum in langdurig bruikleen. De eigenaren zijn van de diefstal op de hoogte gebracht.

Het museum heeft de gestolen objecten donderdag gedetailleerd beschreven. Wilhelm hoopt dat het daardoor moeilijk zal zijn om de voorwerpen illegaal te verhandelen.

Hoe de dieven te werk zijn gegaan, is nog niet bekend. De politie is donderdag de hele dag bezig met onderzoek. Het museum is daarom gesloten. Vrijdag gaan de deuren weer open voor het publiek.