Nieuws/Binnenland
1124204
Binnenland

Ouderen steeds banger op straat

Meer dan de helft van de ouderen is bang slachtoffer te worden van criminaliteit.

Dat blijkt uit een onderzoek van Plus Magazine onder 850 lezers van 50 jaar en ouder. Op de vraag hoe vaak zij zich onveilig voelen, antwoordt slechts 9 procent nooit. Een kleine minderheid van de ondervraagden voelt zich toch minimaal een paar keer per maand onveilig.

Hangjongeren

Ouderen geven in het onderzoek aan dat zij tegenwoordig steeds meer horen en lezen over criminaliteit. Zij noemen dat als belangrijkste oorzaak voor het feit dat ze banger zijn om slachtoffer te worden dan ongeveer tien jaar geleden. De helft noemt ook de afnemende mobiliteit als reden.

Maarliefst 55 procent is bang om op straat slachtoffer te worden van criminaliteit. Plekken waar jongeren rondhangen worden gezien als meest onveilige plek. Eén op de drie ondervraagden verlangt terug naar de tijd dat ´de politie nog gezag had´.

Honkbalknuppel

Als maatregelen tegen criminaliteit komt het aanlaten van lichten als men niet thuis is, het meeste voor. Eén respondent overweegt een wapen aan te schaffen ter zelfverdediging. Een ander haalt zijn aluminium honkbalknuppel naast zijn bed aan. Annelies van Voornveld van de politie Amsterdam vindt dat niet heel verstandig. „Hoewel een knuppel geen verboden wapen is, zou ik het niet adviseren. Ik raad ook niet aan om zelf de held uit te gaan hangen.”