Nieuws
1124219
Nieuws

'Spinetta stopt eerder bij Air France-KLM'

Topman Jean-Cyril Spinetta (69) van Air France-KLM legt zijn functie komende zomer neer, 9 maanden eerder dan voorzien. Dat schrijft de Franse krant La Tribune donderdag, zonder bronnen te vermelden.

De huidige Air France-directeur Alexandre de Juniac volgt Spinetta op, aldus het dagblad. Frédéric Gagey zou zijn positie aan het hoofd van de Franse tak van de luchtvaartgroep overnemen.

Gagey is nu financieel bestuurder bij Air France. Hij was was dat eerder bij KLM, wat volgens La Tribune in zijn voordeel werkt omdat hij als enige bestuurder bij Air France de Nederlandse zustermaatschappij van binnenuit kent.

Wisseling

De wijzigingen vallen volgens La Tribune samen met de wisseling van de wacht aan de top van KLM. Eerder dit jaar werd bekend dat voormalig verkeersminister Camiel Eurlings, nu nog directeur van de vrachttak van KLM, per 1 juli president-directeur Peter Hartman aflost.

Spinetta werd in 1997 de hoogste baas bij Air France. Toen in 2004 de fusie met KLM werd beklonken, kreeg hij de leiding over het moederbedrijf van beide luchtvaartmaatschappijen, Air France-KLM.

Begin 2009 droeg Spinetta de dagelijkse leiding over aan Pierre-Henri Gourgeon. Hij bleef echter aan als niet-uitvoerend voorzitter van de raad van bestuur. In oktober 2011 ruimde Gourgeon na interne ruzies het veld en nam Spinetta het roer weer zelf in handen.