Nieuws
1124224
Nieuws

Cyprus met de rug tegen de muur

Om een financiële afgrond af te wenden werkt de Cypriotische president, Nikos Anastasiades, vandaag verder aan een nieuw voorstel om €5,8 miljard bij ekaar te sprokkelen die nodig zijn om in aanmerking te komen voor het Europese reddingspakket. Daarbij wordt gedacht aan het nationaliseren van pensioenfondsen en een lagere heffing op spaartegoeden. Ook onderhandelt het land nog steeds met Rusland over financiële steun.    

Het plan waarbij spaarders op Cyprus middels een eenmalige taks moeten meebetalen aan het EU-hulppakket, werd eerder deze week weggestemd door het parlement. Vooral ook omdat spaarders onder de €100.000 ook werden aangeslagen. Een voorstel overigens van de Cypriotische regering zelf, omdat ze niet de rekening enkel bij de rijkere investeerders op het belastingparadijs wilde leggen uit angst deze groep van het eiland te jagen.

Het Cypriotische parlement wil een heronderhandeling van de deal, maar dat wijzen de eurolanden resoluut af. In het gebouw van de centrale bank van Cyprus onderhandelen de politieke partijen samen met de trojka van Europese Commissie, IMF en ECB hoe de €5,8 miljard alsnog op kan worden gebracht.