Nieuws/Binnenland
1124225
Binnenland

PvdD zweert geen trouw aan Willem-Alexander

Tweede Kamerleden Marianne Thieme, Esther Ouwehand en senator Niko Koffeman van de Partij voor de Dieren zullen op 30 april geen trouw zweren aan koning Willem-Alexander.

Dat melden de Volkskrant en de NOS. Volgens de partijleden impliceert de eed ,,een bepaalde loyaliteitsverhouding tot de nieuwe koning''. ,,Als parlementariër kun je dan niet zonder last of ruggespraak je taken uitvoeren'', zei Thieme tegen de Volkskrant. Thieme wil het feestje echter niet missen en komt dus wel naar de inhuldiging op 30 april.

Toneelstukje

"De parlementariërs hebben bij de aanvaarding van hun ambt al een eed afgelegd. Het moet natuurlijk geen toneelstukje worden," aldus Thieme.  De Kamerleden van de partij gaan tijdens het afleggen van de eed niet tussen de andere Kamerleden inzitten en ze zullen ook niet opgeroepen worden.

Van de Eerste en Tweede Kamerleden wordt op 30 april gevraagd trouw aan de Koning te zweren. Tweede Kamerleden Sadet Karabulut en Farshad Bashir (SP) lieten eerder al weten om die reden weg te blijven.