Nieuws/Binnenland
1124228
Binnenland

Leeuwarden krijgt allereerste koningslinde

Leeuwarden krijgt woensdag als allereerste gemeente in Nederland een exemplaar van de speciaal voor de troonswisseling geteelde koningslinde (Tilia xeuropaea). De onthulling heeft plaats tijdens de nationale viering van de Boomfeestdag in de Friese hoofdstad.

Prins Carlos, oudste zoon van prinses Irene, zou de boom aanbieden aan burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden, maar hij moest afgelopen weekeinde afzeggen wegens de inauguratie van paus Franciscus in Rome. De Stichting Nationale Boomfeestdag vindt het jammer, maar snapt zijn keuze: „ Het komt minder vaak voor dat er een paus wordt geïnstalleerd dan dat er een boomfeestdag is”, aldus de directeur van de stichting.

Leeuwarden heeft al koningslinde van 114 jaar oud. Die is in 1898 geplant toen Wilhelmina de troon besteeg. Het is in Nederland traditie om bij elke troonswisseling een lindeboom te planten, meestal met een speciaal ontworpen sierhek eromheen. Veel gemeenten zullen tussen woensdag en 30 april de nieuwe koningsboom aanplanten.

De Boomfeestdag, die in het hele land wordt gevierd, staat dit jaar in het teken van een gezonde omgeving door veel groen aan te planten.