Nieuws/Binnenland
1124229
Binnenland

Jumbo levert het Koningsontbijt

Basisscholieren die meedoen aan de Koningspelen worden getrakteerd op een gratis ontbijt. Op 26 april krijgen alle sportertjes een gezonde start van levensmiddelengigant Jumbo. Met deze extra sportdag op de basisscholen wil het Nationaal Comité Inhuldiging ook de jongsten betrekken bij de feestelijkheden rond de troonswisseling.

Comité-lid en veelvuldig tenniskampioen Richard Krajicek hoopt dat dit aanbod basisscholen aanspoort om mee te doen: ,,Op de tweede dag van de inschrijving heeft ruim tien procent van de basisscholen zich al opgegeven”, zei hij gisteren over de inschrijving voor de sportdag, ofwel de Koningsspelen, die deze week startte. ,,Als alle 7500 basisscholen zich aanmelden, gaat het om 1,6 miljoen ontbijtjes.”

In de pakketten zit in ieder geval brood, zuivel en fruit, dat de scholen bij een Jumbo-filiaal in de buurt kunnen ophalen. ,,Is er geen winkel in de buurt, dan wordt er voor een oplossing gezorgd”, zegt Krajicek. ,,Om half tien is het ontbijt voorbij. Dan geven prins Willem-Alexander en prinses Máxima het startschot op één van de scholen, dat live op tv te zien zal zijn. Zes uur later start de dag ook op de Caribische eilanden, voor de 100.000 basisscholieren daar.”

Het is aan de schoolbesturen zelf of zij meedoen of niet. ,,Hopelijk werken ook sportverenigingen mee”, zegt Krajicek. ,,Hoe ze de sportdag indelen, is aan de scholen zelf. Bijvoorbeeld ’s ochtends de onderbouw en ’s middags de bovenbouw. Of een afsluitende loop door het dorp, op deze laatste vrijdag voor de meivakantie. Niets is verplicht. Het zou leuk zijn als lokale sporthelden zich opwerpen als trainers. We begrijpen het, als scholen het zien als een extra belasting. Maar de vraag is of dit ook geldt voor de leerlingen!”