Nieuws/Binnenland
1124230
Binnenland

Kort geding tegen KNVB

Het Meldpunt Voetbalgeweld spant volgende week een kort geding aantegen de KNVB. De organisatie is woedend over de gisterengepresenteerde maatregelen van de voetbalbond.

Het meldpunt is nade dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen opgericht om actiete ondernemen tegen het geweld op de voetbalvelden. Iedereen kanexcessen melden bij de organisatie, die ze dan in enkele gevallendoorspeelt naar de tuchtcommissie. In de plannen die de KNVB heeftgepresenteerd, staat ook een dergelijk meldpunt. „De KNVB pleegtplagiaat”, stelt Daniel Sanders van het Meldpunt Voetbalgeweld.

Cijfers

De organisatie vindt dat zij te kort wordt gedaan met de maatregelen. „De KNVB liet eerst achterwege om zelf initiatief te nemen voor een meldpunt. Wij hebben een meldpunt opgericht en er inmiddels als particulieren zo´n tweeduizend euro ingestoken. De KNVB neemt dit zonder overleg van ons over”, zegt Sanders. Het Meldpunt Voetbalgeweld voelt zich opzij geschoven. „Maar we blijven bestaan.”

Daarmee wil de organisatie ook haar onvrede kenbaar maken over de onjuistheid van de cijfers die de bond gisteren presenteerde. Anton Binnenmars, directeur amateurvoetbal bij de KNVB, maakte bekend dat het aantal excessen in het voetbal is afgenomen. „Dat gaat nergens over”, verkondigt Sanders, die denkt dat het aantal velen malen hoger ligt en dat veel excessen niet bij de bond worden gemeld. „De overige maatregelen in het rapport vinden we redelijk mild. Alleen de tien minuten tijdstraf bij een gele kaart is positief.”

Geen zorgen

De KNVB maakt zich niet zo´n zorgen over het kort geding. „Wij hebben een paar keer geprobeerd om met hen in contact te komen, omdat wij ook benieuwd zijn hoe het meldpunt erover denkt. Door persoonlijke omstandigheden konden de gesprekken niet doorgaan. We staan nog steeds open voor een gesprek. We hebben de afgelopen periode naar alle suggesties geluisterd en zijn tot dit actieplan gekomen”, laat de KNVB via een persvoorlichter weten. Sanders: „Wij staan niet meer open voor een gesprek. Het gaat nu via de rechter.”