Nieuws/Buitenland
1124248
Buitenland

Excuses voor gedwongen adopties

VIDEO De Australische premier Gillard heeft in een emotioneel betoog excuses aangeboden aan de moeders in Australië wiens kinderen zijn afgepakt door de overheid.

Tussen 1950 en 1982 moesten naar schatting 150.000 alleenstaande moeders hun kind afstaan omdat het beter zou zijn om op te groeien bij een getrouwd stel.

Meer dan 800 mensen in het publiek hoorden de excuses aan, velen van hen in tranen. Gillard kreeg applaus en een staande ovatie.

De babies werden in het ziekenhuis afgepakt. De moeders werden gedrogeerd en mochten hun kind niet zien of aanraken. Verhalen van moeders beschrijven hoe ze zelfs werden geboeid aan het ziekenhuisbed en hoe ze een kussen over het gezicht kregen gedrukt om niets te kunnen zien.

Er zijn gevallen bekend waarin dossiers werden vervalst en kwijtgeraakt door de overheid, zodat voor de moeders niet te achterhalen viel wat er met hun kind was gebeurd. Soms werd hen verteld dat hun baby was overleden.

De Australische overheid zegt de slachtoffers te willen helpen om kinderen terug te zoeken. Er komt een schadefonds beschikbaar om slachtoffers en kinderen te kunnen herenigen.

Leider

Gillard blijft overigens leider van de Australische Laborpartij en daarmee premier van Australië. Haar partijgenoten in beide kamers van het parlement bevestigden donderdag unaniem haar leiderschap.

De vertrouwensvraag was aan de orde gekomen door slechte peilingen, 6 maanden voor de verkiezingen. De peilingen voorspellen een nederlaag voor de Laborpartij en winst voor de conservatieve oppositie.

Gillard, die 3 jaar geleden werd gekozen als de eerste vrouwelijke premier van Australië, had zelf om de stemming over het leiderschap gevraagd. Toen het zover was, bleken er geen tegenkandidaten te zijn.

Gillards belangrijkste rivaal, Kevin Rudd, had zich niet beschikbaar gesteld. Gillard greep in juni 2010 de macht in de Laborpartij ten koste van Rudd, de toenmalige premier.