Nieuws
1124260
Nieuws

Cyprus blijft in onderhandeling met Rusland

Cyprus praat vandaah in Moskou verder over een financiële deal met Rusland. ,,Ik blijf zolang als nodig in Moskou", zo liet de minister van Financiën van de eilandstaat, Michaelis Sarris, weten na een ontmoeting met zijn Russische collega Anton Siluanov in Moskou.

„We hebben een eerlijk gesprek gehad, waarin we alle moeilijkheden hebben benoemd”, stelde Sarris. Cyprus hoopt dat Rusland in ieder geval bereid is een lening van 2,5 miljard euro die in 2016 afloopt, te verlengen en dat de bijbehorende rente wordt verlaagd. Volgens Sarris heeft Rusland nog geen aanbod gedaan.

Cyprus zoekt naar nieuwe financieringsbronnen, nu het Europese noodpakket voorlopig van tafel is verdwenen. De eurolanden zijn bereid Cyprus voor 10 miljard euro aan noodkredieten te voorzien, als Cyprus er zelf in slaagt circa 5,8 miljard euro bij te dragen aan de redding van zijn eigen banken. De spaarderstaks die daarvoor werd voorgesteld, werd dinsdagavond na hevige protesten echter door het Cypriotische parlement afgewezen.

Volgens econoom Carsten Brzeski van ING is het nog maar de vraag of een deal met Rusland genoeg is om de eurolanden over de brug te laten komen. Hij wees erop dat de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble het economische model van Cyprus failliet heeft verklaard en hervormingen eist. Cyprus hoeft er volgens hem ook niet op te rekenen dat de eurolanden hun voorwaarden voor financiële steun zullen versoepelen.

„Eerder in de eurocrisis overblufte Griekenland Angela Merkel en haar dreiging dat de Grieken uit de euro zouden worden gezet. Het lijkt erop dat de buren van Griekenland nu denken dat ze hetzelfde kunnen doen. Ze zouden er wel eens naast kunnen zitten”, concludeerde de econoom.