Nieuws/Binnenland
1124274
Binnenland

Onvrede over beëindiging vrije keus dokter en tandarts

De vrijheid van patiënten om zelf hun eigen fysiotherapeut, tandarts, verloskundige of psycholoog te mogen kiezen, dreigt te verdwijnen. De brancheorganisaties van deze beroepsgroepen in de zorg slaan alarm nu de Tweede Kamer een voorstel van minister Schippers (Volksgezondheid) behandelt om de Zorgverzekeringswet aan te passen.

Het gaat om de aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Dit artikel regelt dat zorgverzekeraars verplicht zijn een bepaalde vergoeding te geven aan verzekerden die naar een zorgaanbieder gaan waarmee geen contract is afgesloten. Vaak krijgen verzekerden nu nog 80 à 90 procent van de kosten vergoed als ze naar een ongecontracteerde zorgaanbieder gaan. Het kabinet wil nu die verplichting voor zorgverzekeraars schrappen. Als het voorstel doorgaat, kunnen zorgverzekeraars ervoor kiezen die zorg niet te vergoeden.

Vrije keuze

„Dit betekent feitelijk dat er voor de patiënten geen vrije keuze van behandelaar meer is in de basisverzekering”, aldus een woordvoerster van de tandartsenkoepel NMT.

Eind vorig jaar heeft een breed verbond van beroepsorganisaties van eerstelijns zorgverleners (zorg waarvoor geen verwijsbrief van de huisarts nodig is zoals tandartsen en verloskundigen) al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd met een oproep om de keuze voor een zorgverlener bij de patiënt te laten. Om de oproep aan politiek Den Haag kracht bij te zetten, is de NMT samen met de koepels van fysiotherapeuten en apothekers inmiddels gestart met een petitie ‘Ja, ik ben voor keuzevrijheid in de zorg!’ Zowel zorgverleners als patiënten kunnen die petitie ondertekenen.

Consumentenbond: 'Aanpassing Zorgverzekeringswet te vroeg'

De Consumentenbond is bang dat, mocht de aanpassing worden doorgevoerd, die te vroeg komt. „Zorgverzekeraars zullen hun klanten duidelijk moeten kunnen maken waarom zij voor bepaalde zorgverleners hebben gekozen. Dat kan niet alleen op basis van prijs zijn. De kwaliteit hoort voorop te staan”, aldus een woordvoerster. „Zorgaanbieders zelf moeten eveneens aantonen waarom zij zo goed zijn. Dat inzicht voor cliënten ontbreekt ook.”

Daarnaast moeten de zorgverzekeraars bij een eventuele verandering van de wet voor november op een rij hebben gezet met wie zij een contract hebben gesloten zodat verzekerden weten bij wie ze terecht kunnen. Dat is tot nu toe onmogelijk gebleken. Veel onderhandelingen worden nog tot in het nieuwe verzekeringsjaar gevoerd.

Verzekeraars: 'Welkome wetswijziging'

Voor Zorgverzekeraars Nederland, de brancheorganisatie van zorgverzekeraars, is „de wetswijziging welkom”, aldus een woordvoerder, „ook al verandert er met de aanpassing niet zo veel. Ook nu gaat de regel al op dat zorgverzekeraars zelf mogen weten wat ze vergoeden aan een klant als deze naar een ongecontracteerde zorgaanbieder gaat, zolang de vergoeding maar niet op nul uitkomt”.