Nieuws
1124278
Nieuws

'Vrije keuze huisarts aan banden'

Wie zelf een dokter uitzoekt om te raadplegen, loopt straks grote kans dat dit bezoek niet meer zal worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) heeft voorgesteld verzekeraars zelf te laten bepalen hoeveel ze klanten nog uitbetalen die in zee gaan met een zorgaanbieder met wie geen contract bestaat. Dat voorstel wordt gesteund door VVD en PvdA. Op dit moment moeten zorgverzekeraars ook als er geen contract is met een zorgaanbieder een deel van de kosten vergoeden.

De kans bestaat dat een vergoeding straks zelfs helemaal mag uitblijven. Beroepsverenigingen van artsen verzetten zich tegen dit kabinetsvoorstel. Ze noemen het „de bijl aan de wortel” van een basisrecht. Bovendien zou het zorgaanbieders omzetverlies opleveren.

 

Beperking vrije keuze geldt voor naturapolissen

U moet rekening houden met de contracten van uw zorgverzekeraar als u een naturapolis heeft afgesloten. Mensen met een restitutiepolis (hierbij heeft u keus uit alle zorgaanbieders, betaalt u zelf de rekening en declareert u die later bij de verzekeraar) treft dit niet. Hier leest u wat het verschil is tussen een naturapolis en een restitutiepolis. Wel heeft het kabinet plannen om de restitutiepolis vanaf 2014 helemaal af te schaffen. Daardoor zou u dus altijd rekening moeten houden met de contracten van zorgverzekeraars, die letten op kosten en kwaliteit van behandelingen.

Zorgverzekeraars streven er naar om met zoveel mogelijk zorgaanbieders een contract te sluiten. Over het algemeen heeft u dus alsnog veel keus, ook als u buitenaf woont. Deze maand kwam het voorbleek voor het eerst dat een zorgverzekeraar geen contract wist te sluiten met een ziekenhuis. Achmea en het Slotervaartziekenhuis werden het niet eens over de kosten. Lees meer hierover in de artikelen Slotervaart weigert contract Achmea en 'Achmea wil gedupeerden een oplossing bieden'.