Nieuws
1124282
Nieuws

Rechtszaak tegen Staat om AOW-gat

De Staat is voor de rechter gedaagd vanwege het zogenoemde ’AOW-gat’. Negentien belangenorganisaties, waaronder diverse vakbonden, willen de overheid dwingen om dit gat te repareren.

De dagvaarding, die gisteren is verzonden, is ondertekend door onder meer FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV en CNV Vakmensen. Ook de Stichting Belangen Gedupeerden AOW-gat, een stichting die speciaal opgericht voor deze rechtszaak en die 400 gedupeerden vertegenwoordigt, doet ook mee.

Opgeschroefd

Het gat ontstaat doordat de AOW-leeftijd geleidelijk wordt opgeschroefd. Nederlanders die al eerder met vut of prepensioen zijn gegaan, of bijvoorbeeld brandweerlieden die met ’functioneel leeftijdsontslag’ zijn, hebben een uitkering die doorloopt tot het moment dat zij 65 jaar worden. Maar omdat de AOW-leeftijd verhoogd is, ontstaat er een gat tussen het stoppen van het prepensioen en de start van de AOW.

„Vervroegd gepensioneerden worden met een enorme rekening opgezadeld. Als je bijvoorbeeld als militair op je 55e met verplicht leeftijdsontslag bent gegaan en altijd dacht op je 65e AOW te krijgen, dan heb je nu een groot probleem. Wij hopen dat de rechter erkent dat de Staat hierdoor in gebreke blijft”, aldus FNV-voorman Ton Heerts.

Voorbereiden

Volgens de eisende partijen hebben deze groepen zich onvoldoende voor kunnen bereiden op de wijzigingen in de AOW-leeftijd. De eis is daarom dat de verhoging van de leeftijd voor bepaalde groepen buiten werking wordt gesteld.

Ook wordt de rechter gevraagd – simpel gezegd – om te oordelen dat de wetten onrechtmatig zijn. Met dat oordeel in de hand zouden de organisaties dan weer naar de politiek kunnen stappen. Zij stellen dat de overbruggingsregeling die het kabinet heeft bedacht, veel te mager is.

Staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) heeft eerder op Kamervragen geantwoord dat zij de genomen maatregelen ’redelijk’ vindt. Ook is er volgens haar in deze sprake van ’behoorlijk bestuur’.