Nieuws/Binnenland
1124283
Binnenland

Moord na misbruikbeschuldiging

Roy de la R. (32) uit Heerlen kon het niet verkroppen dat zijn vader David (56) hem ten onrechte beschuldigde van het seksueel misbruiken van zijn neefje, waarna bij de dakdekker de stoppen doorsloegen en hij zijn pa  in februari vorig jaar met meerdere kogels doodschoot. Tegen de man werd gisteren in Maastricht veertien jaar cel geëist.

De dag was die 15e februari begonnen zoals alle anderen, zo vertelde een geëmotioneerde De la R. tegen de rechtbank. ,,Het ging goed met mijn bedrijf, ik zat lekker in mijn vel.” Maar toen hij eenmaal thuisgekomen een per mail gestuurde brief van zijn vader las, ging er bij hem een knop om. ,,Juist mijn vader, die verdomme wist dat ik nooit met één vinger aan mijn neefje heb gezeten omdat hij nota bene ook in de auto erbij zat, beschuldigde mij hierin toch van misbruik. Toen ontplofte er bij mij een bom. Bám!”

De ziedende Heerlenaar stapte in zijn auto en reed naar het bedrijf van zijn pa op industrieterrein De Koumen in Hoensbroek. Ondertussen stak Roy zijn doorgeladen wapen bij zich, dat hij bizar genoeg eerder van zijn vader had gekregen om zichzelf te beschermen tegen potentiële overvallers. Bij het dakdekkersbedrijf van vader David speelde zich uiteindelijk een drama af. Achtervolgd door zijn zoon rende het slachtoffer de straat op, waar hij met zeven kogels in hoofd en nek werd doodgeschoten. Zelfs een smeekbede mocht niet meer baten.

Een compleet doorgedraaide Roy De la R. voegde zijn vader hierbij de woorden toe: ‘Jij vies vuil varken! Jij met je gore leugens!’. Daarna reed De la R. meteen naar het politiebureau om zichzelf aan te geven. Voortdurend hoofdschuddend luisterde de verdachte gisteren naar deze feiten. ,,Er was geen plan”, zo benadrukte hij iedere keer weer. ,,Ik wist niet dat een en ander uit de hand zou lopen, ook al had ik een wapen bij me. Alles stond bij mij op zwart. Ik wilde de man die dit beweerde gewoon zien. Hád ik maar gedacht, dan was dit niet gebeurd.”

Roy de la R. en zijn vader David, in het verleden zakenpartners, leefden sinds enkele jaren in onmin over de afwikkeling van een conflict over verzekeringsgeld. ,,Maar dit heeft absoluut niks met het doden van mijn vader te maken”, legde de verdachte dakdekker uit. ,,Ik was volledig buiten zinnen over die brief. Het was zelfs zo dat ík bang was om dood gemaakt te worden door mijn vader. Dat was hem financieel gezien heel goed uitgekomen.”

Uit meerdere verklaringen van getuigen bleek dat de vermoorde David de la R. een tiran kon zijn op de werkvloer. Verder zou hij ook zijn ex-vrouw, Roy’s moeder, vaker mishandeld hebben. ,,Dat maakte mij wel boos, maar ik was er als het ware aan gewend”, aldus De la R., bij wie geen persoonlijkheidsstoornissen door deskundigen konden worden geconstateerd. De moordverdachte bleek in 2011 al eens veroordeeld te zijn tot  een werkstraf voor het mishandelen van zijn vader.           

De officier van justitie vond dat er sprake is geweest van moord op die bewuste februari dag in 2012. Warmolt Tonckens, advocaat van De la R., zag dit anders en sprak in zijn pleidooi van doodslag. ,,Mijn cliënt was razend en het werd hem daardoor zwart voor de ogen, maar een voorbedacht plan om zijn vader te doden heeft hij nooit gehad.”

Uitspraak over twee weken.