Nieuws/Buitenland
1124310
Buitenland

Leider PKK roept donderdag op tot bestand

Op de dag dat de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan Nederland bezoekt, wordt donderdag in Turkije geschiedenis geschreven. De leider van de Koerdische guerrilla PKK, Abdullah Ocalan, roept zijn organisatie op een staakt-het-vuren in acht te nemen. Donderdag 21 maart is het Nieuwjaar voor Koerden, Newroz.

De oproep komt volgens Koerdische ingewijden na lang overleg van de regering met de PKK. Ocalan zelf zit vast op gevangeniseiland Imrali, maar communiceert met de buitenwereld via Koerdische politici die hem deze week voor de derde keer bezochten.

De oproep tot een staakt-het-vuren wordt gezien als het begin van politieke onderhandelingen over een permanente wederzijdse wapenstilstand. Of het leger na donderdag ook een staakt-het-vuren in acht neemt, is niet bekend.

Premier Erdogan heeft dinsdag tijdens een persconferentie gezegd dat hij werkt aan een commissie van 'wijze mannen' om het vredesproces te begeleiden. Koerdisch parlementslid Gültan Kisanak pleitte er eerder voor verschillende commissies in te stellen om het proces in het parlement te bespreken. Erdogan heeft echter laten weten dat hij het parlement voorlopig niet over het vredesproces wil informeren.