Nieuws/Buitenland
112433
Buitenland

Ko Colijn van Instituut Clingendael: Aanval is test voor de Russen

Trump wilde zich onderscheiden van Obama

DEN HAAG - De Amerikaanse raketaanval op een luchtmachtbasis in Syrië is een soort reparatie van de situatie in 2012/2013 toen Barack Obama afzag van een actie met kruisraketten na een chemische aanval door de Syriërs. In die zin wil de Amerikaanse president Donald Trump zich onderscheiden van zijn voorganger, stelt prof. Ko Colijn, veiligheidsdeskundige verbonden aan Instituut Clingendael.

In plaats van actie is destijds afgesproken dat Syrië al zijn chemische wapens inlevert. „Daarmee nam Obama toen een enorm risico”, zegt Colijn. Of alle chemische wapens een jaar later daadwerkelijk zijn vernietigd, is maar de vraag, zoals nu blijkt. „Trump wilde nu duidelijk niet werkeloos toekijken.”

Colijn ziet de actie van de Amerikanen ook als „test voor de Russen in hoeverre zij in staat zijn de Syrische president Assad te bedwingen.” „De Amerikanen hebben aangegeven dat deze actie eenmalig was, tenzij Assad opnieuw chemische wapens inzet.”

Militair gezien was de raketaanval wel succesvol, meent Colijn. „Er zijn veertien gevechtsvliegtuigen uitgeschakeld en het vliegveld is onbruikbaar.” Dat tientallen raketten doel zouden hebben gemist, doet hij af als Russische propaganda. „Misschien dat er een of twee doel hebben gemist, maar deze raketten zijn zeer nauwkeurig.” Wat vooral ook meespeelt volgens Colijn is dat de Amerikanen het in eigen hand wilden houden. „Want anders zou Israël misschien actie kunnen ondernemen”, meent hij.

Dat de Amerikaanse actie mogelijk blijvend schadelijke gevolgen zal hebben voor de relaties met Rusland, verwacht hij niet. „De vraag is nu wel of minister Tillerson van Buitenlandse Zaken welkom blijft voor zijn geplande bezoek aan Moskou komende week.” Rusland heeft de samenwerking met de VS in de strijd tegen terreurgroep IS nu opgezegd, maar die zal wel worden hersteld, denkt Colijn.

„Het feit dat de Russen hebben aangegeven dat er bij de raketaanval geen Russen zijn omgekomen, geeft al aan dat de schade in Russische ogen beperkt is gebleven. Interessanter is misschien dat er nu een barst is gekomen in de relaties tussen de Turken en de Russen, nu Turkije zich achter de Amerikaanse aanval heeft geschaard”, aldus Colijn.

Colijn denkt niet dat het vredesoverleg over Syrië in Genève nu zal doodbloeden. Hij maakt zich er meer zorgen over dat Assad opnieuw zijn onafhankelijkheid wil bewijzen. „Misschien niet met zenuwgas, maar wellicht de volgende keer met een chlooraanval.”