1124374
Binnenland

Moeder Yunus kreeg gelijk van Hof

Jeugdzorg kon niet aannemelijk maken dat de Turkse biologische moeder van het jongetje Yunus (9) niet geschikt was haar kind op te voeden of dat ze haar zoon mishandelde. Daarom wees het gerechtshof de jongen in 2007 toe aan de biologische ouders.

De advocaat van de ouders van Yunus zegt dat Jeugdzorg er desondanks toch voor koos om door te procederen. Via een schriftelijke verklaring van hun advocaat willen de biologische ouders het beeld weerleggen dat in de media is gewekt dat zij Yunus, of de andere kinderen, zouden hebben mishandeld.

Yunus werd in een pleeggezin geplaatst bij Nederlandse lesbische ouders. De raadsman zegt dat de ouders nooit de intentie hebben gehad om tegen de sexuele geaardheid van de pleegouders te ageren. "Ze hebben gepleit voor een plaatsing van korte duur binnen een pleeggezin waarin tegemoet zou worden gekomen aan hun eigen identiteit en die van Yunus. Terugplaatsing van Yunus was het doel. Ze wilden vervreemding en onthechting van Yunus voorkomen. Maar in de inmiddels jarenlange strijd zijn de ouders tot de conclusie gekomen dat de Kinderbescherming en Jeugdzorginstelling er alles aan hebben gedaan om zich tegen hun belang en die van Yunus te blijven keren. Ze zochten de aandacht van de media om dit te voorkomen, als laatste redmiddel."

Morgen bezoekt de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan ons land. Tijdens het bezoek zal het kabinet uitleg geven over de zaak-Yunus.