Nieuws
1124772
Nieuws

De mooiste buitenlandse grachten

De Amsterdamse grachtengordel staat op de werelderfgoedlijst van Unesco, maar er zijn wereldwijd meer steden die bekendstaan om hun mooie waterwegen. We hebben er een paar voor u op een rijtje gezet.

Brugge, België We beginnen dicht bij huis. Ook deze Vlaamse stad met haar kanalen (de reien) staat op de werelderfgoedlijst van Unesco. De pittoreske binnenstad heeft talloze kunstenaars geïnspireerd tot prachtige schilderijen. Een rondvaart brengt u onder meer op de Dijver - die langs antiekwinkeltjes en de Onze Lieve Vrouwe-kerk stroomt -,  de Groene Rei - die wordt geflankeerd door bomen - en de Spinolarei - waar aan de beroemde huisjes met trapgevels staan.Bangkok, ThailandIn de hectische Aziatische metropool waar asfalt en grote gebouwen de overhand hebben, vormen de kanalen een welkome afwisseling. Van de vele khlongs die twee eeuwen geleden de stad omringden, zijn er nog maar enkele overgebleven. Vooral in het buurtje Thonburi bewegen bewoners zich nog grotendeels in bootjes en via voetgangerspaden boven het water. De bekende floating markets zijn een toeristische trekpleister.

Tigre, Argentinië Wanneer u de trein vanuit Buenos Aires naar Tigre neemt  valt meteen op dat alles hier zich op en om het water afspeelt. In plaats van bibliotheken of musea bevinden zich kano-verenigingen in de prachtige koloniale gebouwen van de stad. Tigre, gebouwd op de delta van de Paraná-rivier, is een wirwar van eilandjes met chique vakantiewoningen, vervallen vissershutten en kampeerterreinen. Sommige kanalen zijn breed genoeg voor watertaxi’s terwijl andere zo smal zijn dat ze alleen bevaren kunnen worden in een skiff.Annecy, FrankrijkAls het licht op een bepaalde manier op het water van de grachten van Annecy valt, doet het denken aan de groenblauwe kleur van de Middellandse Zee.  Bezoek een van de restaurantjes en bars aan de oevers en geniet van verse vis uit het meer. Op een driehoekig eiland in de Thiou-rivier is het Palais de l’ Isle te bezoeken; nu een museum, vroeger onder meer woonhuis, rechtbank en gevangenis.El Gouna, EgypteEl Gouna is een nieuwe stad aan de rand van de historische woestijn van Egypte. Lagunes, afkomstig uit de Rode Zee, zorgen voor turquoise waterwegen tussen eilanden waarop steenrode hotels en villa’s kleuren naar het achterliggende woestijnlandschap. Als de hitte teveel wordt is het heerlijk afkoelen op een van de stranden aan de Rode Zee.