1125002
Binnenland

‘Ook spaartaks in Nederland’

Als het aan GroenLinks ligt, komt er ook in Nederland een heffing op spaargeld. Daarvoor lijkt Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren te pleiten.

Van Tongeren verwijst daarmee naar de situatie in Cyprus, waar zowel kleine als grote spaarders zich opmaken voor een door Europa opgelegde eenmalige heffing om zo de bankensector overeind te houden. Ook in Nederland zou dat een goed idee zijn, twittert het GroenLinks-Kamerlid. ,,Omdat wij een belastingparadijs zijn” en 'stelen' van ontwikkelingslanden, aldus Van Tongeren. Veel mensen reageren verbaasd op de opmerking. Volgens Van Tongeren was dat ook precies de bedoeling.  Haar tweet zou ironisch bedoeld zijn. ,,Inderdaad, te gek voor woorden, waarom dan wel OK voor Cyprioten?"

Het Kamerlid valt wel vaker op met financieel-economische proefballonnetjes. Zo lanceerde ze vorig jaar het plan om een 21-urige werkweek in te stellen als wapen tegen de crisis. ,,Misschien houden we aan het einde van het jaar minder geld over maar krijgen we meer tijd voor dingen die we echt belangrijk vinden”, zo opperde ze destijds.