Nieuws/Binnenland
1125006513
Binnenland

Verontwaardigde Kamerleden willen opheldering

Nederland haalt IS-ganger en kinderen op uit Syrië

Amsterdam - De Nederlandse overheid heeft een afvaardiging naar Syrië gestuurd om Nederlandse IS-gangers op te halen in een Koerdische gevangenkamp. Het gaat om de Goudse jihadist Ilham B. en haar twee kinderen. Een derde kind wordt op verzoek van haar vader naar Nederland gebracht. De vader zegt dat het kind gekidnapt is.

De actie was maandenlang voorbereid en had groen licht gekregen van verschillende bewindspersonen, melden Haagse bronnen aan De Telegraaf.

Advocaat Tamara Buruma, die Ilham B. bijstaat, kan nog geen uitspraken doen over vervolging in Nederland. De vrouw werd eerder verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. „Ze heeft heel veel moeite gedaan om terug te komen naar Nederland om zich voor de rechter te verantwoorden. De vrouw is heel erg blij dat dat nu eindelijk kan gebeuren, want ze was de hoop verloren.”

Over het terughalen van Nederlandse IS-vrouwen en hun kinderen is al jaren felle politieke discussie en juridische strijd.

Volgens advocaat André Seebregts, die een aantal Syriëgangers bijstaat, was de overheid nu genoodzaakt deze IS-vrouw op te halen, legt hij zaterdag uit. „Er liepen verschillende procedures voor de beëindiging van strafzaken. Bij de vrouw in kwestie was dit proces het verst gevorderd. De overheid wilde dit voorkomen, waardoor ze is opgehaald om in Nederland te worden berecht. De vrouw zal vermoedelijk direct na aankomst worden vastgezet op de terroristenafdeling.”

Volgens Haagse bronnen draaide de rechtszaak om het recht van Ilham B. om bij haar eigen rechtszaak in Nederland aanwezig te zijn. Eerder zijn er soortgelijke verdachten veroordeeld zonder dat ze bij hun zitting waren. De advocaat van Ilham B. vond dit onterecht. De rechtbank in Rotterdam oordeelde vorig jaar dat Nederland haar niet zomaar bij verstek kan veroordelen en zich moet inspannen om de verdachte naar hier te halen.

Volgens de politieke bronnen dreigde de rechtszaak tegen Ilham B. in de prullenbak te belanden vanwege de eerdere uitspraak. Zij zou dan niet langer voor haar daden veroordeeld kunnen worden. Dit zou de reden zijn om haar en haar twee kinderen alsnog naar Nederland te halen.

’Speciale operatie’

Het demissionaire kabinet bevestigt na een dag van geruchten dat een Nederlandse IS-strijdster en haar twee minderjarige kinderen naar Nederland worden gehaald.

De boodschap wordt gedaan in een korte brief van ministers Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) en Kaag (Buitenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer, die veel vragen oproept. Volgens de bewindslieden heeft er ’een speciale operatie’ plaatsgevonden, onder ’zeer complexe omstandigheden’. „De verdachte wordt in Nederland aangehouden ten behoeve van strafrechtelijke vervolging.”

Naast Ilham B. en haar twee kinderen haalt het demissionaire kabinet nog een derde kind op. Volgens ministers Kaag en Grapperhaus draait dit om ’een slachtoffer van internationale kinderontvoering vanuit Syrië’.

Schrijnende gevallen

Over andere IS-vrouwen loopt ook al langer discussie of Nederland ze niet moet terughalen. Een van de schrijnende gevallen is die van Naima el-O, die in Syrië zwaargewond raakte door een ontplofte gasfles bij haar tent. Ook in beeld voor repatriëring was Chadia B., een psychisch verwarde vrouw die aan wanen leed toen ze naar IS ging.

In hoger beroep oordeelde het hof dat Nederland geen plicht heeft om vrouwen terug te halen. De staat meende tot nu toe dat het te gevaarlijk was om de vrouwen op te halen. Bovendien heeft Nederland geen diplomatieke banden met de Koerden en ook niet met het regime van dictator Assad.

In 2019 zijn twee jonge Nederlandse weeskinderen uit Syrië met hulp van Frankrijk naar ons land overgebracht. Het ging om kinderen ’die onder erbarmelijke omstandigheden en zonder enige vorm van ouderlijk gezag verbleven in een kamp in Syrië en voor wie geen lokaal gezag aanwezig was om de zorg op zich te nemen”, schreven ministers Blok (Buitenlandse Zaken) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) destijds in een brief aan de Tweede Kamer.

Kamerleden verontwaardigd

Het naar Nederland halen van IS-strijders ligt politiek uiterst gevoelig. In het regeerakkoord is afgesproken om ze niet actief naar ons land te halen.

De berichtgeving volgt kort nadat D66-bewindsvrouw Sigrid Kaag het stokje van VVD-minister Stef Blok overnam als minister van Buitenlandse zaken. Zowel zij als CDA-minister Ferd Grapperhaus zijn verantwoordelijk voor besluiten over het terughalen van IS-vrouwen.

„Een zeer zorgwekkende ontwikkeling” , noemt VVD-Kamerlid Ingrid Michon het terughalen van Syriëgangers. Ze wil weten wat er van de berichten klopt. De liberalen wijzen erop dat het terughalen van IS’ers tegen de wens is van de Kamer en indruist tegen eerdere uitspraken van de rechter.

„Als dit waar is hebben Kaag en Grapperhaus een groot politiek probleem”, reageert PVV-leider Geert Wilders. „Het is onacceptabel en onaanvaardbaar dat we de islamitische vijand van IS hierheen halen. Die terreurvrouwen hebben hun recht verspeeld ooit nog voet op Nederlandse bodem te zetten!”

Ook het CDA wil uitleg: „Over dit bericht moet zo snel mogelijk opheldering komen van het kabinet”, stelt Kamerlid Anne Kuik.

D66-Kamerlid Hanneke van der Werf staat er een stuk milder in: „Goed voor de veiligheid van Nederland, deze IS-vrouwen hierheen halen, berechten en voorkomen dat ze van de radar verdwijnen. Niet in het minst voor hun kinderen die onder erbarmelijke omstandigheden leven en door IS geronseld worden.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo