Nieuws/Binnenland
1125153
Binnenland

'Rembrandt al tijd op de korrel'

Rembrandt-expert Ernst van de Wetering vermoedde al een tijdje dat hij een echte Rembrandt op het spoor was. Dat zei hij maandagavond bij het tv-programma Pauw & Witteman. Eerder op maandag werd bekend dat de kenner een zelfportret van Rembrandt had ontdekt, waarvan eerst werd gedacht dat een leerling van de meester het had gemaakt.

Van de Wetering ging op zoek naar het schilderij toen hij een boek schreef over de Hollandse meester. Hij vond het na 8 jaar in een Brits kasteel en onderwierp het aan een onderzoek. Een röntgenfoto wees uit dat het een prototype was, een goede aanwijzing aldus Van de Wetering. „Maar toen ik het zag was het al duidelijk; er was geen reden voor twijfel”, meende de kenner.

Zo herkende hij de manier waarop de verf was gemengd en aangezet. Ook bleek dat het schilderij tot in de 19e eeuw wel als een Rembrandt was bestempeld. Die status heeft het werk nu opnieuw verworven.

Van de Wetering zei ook dat hij vermoedde dat er nog een aantal echte schilderijen van de beroemde schilder zijn, die nog niet als dusdanig zijn herkend.