Nieuws/Binnenland
1125163
Binnenland

Ruding: twijfel blijft na commotie Cyprus

Zelfs als de kleine spaarders op Cyprus toch niet hoeven bij te dragen aan de oplossing van de financiële crisis, zal het moeilijk zijn het vertrouwen te herstellen. „De twijfel blijft”, aldus oud-minister van Financiën Onno Ruding maandag in tv-programma Nieuwsuur.

Ruding (CDA) gelooft niet dat de kleine spaarders in Cyprus compleet zullen worden ontzien, maar denkt wel dat zij minder hoeven bij te dragen. „Dat is verstandig, maar het principe blijft dan wel staan.” En daar zouden spaarders in landen als Spanje, Italië en Griekenland weleens van kunnen schrikken, denkt Ruding. Hij spreekt dan ook van „een zeker spillover effect”.

De Europese Unie heeft afgesproken spaargelden tot 100.000 euro te ontzien. Het besluit om kleine spaarders in Cyprus mee te laten betalen, heeft dan ook geleid tot veel onrust. De eurogroep heeft inmiddels besloten dat Cyprus mag gaan schuiven met de percentages, zodat kleine spaarders ontzien kunnen worden.

Ruding zei verder dat het onterecht is dat minister van Financiën en voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem de zwarte piet krijgt toegespeeld, nu de gekozen oplossing niet goed valt. Volgens Ruding komen de foute elementen niet van Dijsselbloem, maar van de Cyprioten zelf. „Er is een afbreukrisico aan het voorzitterschap en dat zie je vandaag”, aldus de CDA'er.