Nieuws/Buitenland
1125165
Buitenland

Syrische vliegtuigen beschieten Libanon

Syrische vliegtuigen en helikopters hebben raketten afgevuurd op het noorden van Libanon. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag bevestigd in reactie op van mediaberichten.

De Amerikanen noemen de beschietingen een „grote escalatie”. Volgens de VS schendt Syrië de Libanese soevereiniteit en is dat „absoluut onacceptabel”. Ook Frankrijk veroordeelde de luchtaanval. Het land noemde de aanval „een nieuwe en ernstige schending van de soevereiniteit van Libanon”. Frankrijk heeft troepen in Libanon, als onderdeel van een VN-vredesmacht.

De Syrische toestellen zouden een onbewoond deel van de grensstreek hebben beschoten in de buurt van de stad Arsal. Er zouden geen slachtoffers zijn. De Syrische regering heeft enkele dagen geleden gewaarschuwd dat ze Syrische rebellen zou aanvallen die hun toevlucht hebben gezocht aan de Libanese kant van de grens.

De oorlog in Syrië heeft grote gevolgen voor Libanon. De grensstreek met Syrië is al langere tijd onrustig en in de Libanese stad Tripoli zijn confrontaties geweest tussen dezelfde groepen die in Syrië slaags zijn. Honderdduizenden vluchtelingen uit Syrië hebben bovendien de wijk genomen naar het buurland.