Nieuws/Buitenland
1125168
Buitenland

'Terminator' wil uitlevering aan Strafhof

De in Rwanda geboren Congolese generaal Bosco Ntaganda heeft zich aangegeven bij de Amerikaanse ambassade in de Rwandese hoofdstad Kigali. Hij heeft de Amerikanen gevraagd hem aan het internationaal Strafhof in Den Haag uit te leveren. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington maandag laten weten.

Het Strafhof zoekt de generaal, bijgenaamd The Terminator, al sinds 2006 wegens oorlogsmisdaden in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Het Amerikaanse ministerie bevestigde een bericht op Twitter van de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken, Louise Mushikiwabo. Zij meldde dat de generaal Rwanda was binnengegaan en zich aan de Amerikaanse ambassade had overgedragen.

Ntaganda wordt beschuldigd van het werven van kindsoldaten, moord, etnische zuiveringen en verkrachtingen in het oosten van Congo.

Rwanda noch de Verenigde Staten hebben de plicht Ntaganda aan het hof in Den Haag over te dragen. Geen van beide landen heeft het Statuut van Rome ondertekend waarop het hof is gebaseerd. Het ministerie in Washington laat echter weten dat het aan de uitlevering zal meewerken.

Ntaganda werd in 2009 met andere opstandelingen in het Congolese leger opgenomen als uitvloeisel van een vredesakkoord. President Jospeh Kabila van Congo verzette zich er tot april vorig jaar tegen om Ntaganda op te pakken, omdat dat volgens hem het broze vredesproces in zijn land zou schaden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) roept de VS op om Ntaganda inderdaad uit te leveren. „Al meer dan 10 jaar trekt Ntaganda een spoor van wreedheden door Oost-Congo”, aldus HRW. Volgens de organisatie was hij bij tal van incidenten betrokken, onlangs nog als een van de leiders van de rebellengroep M23.