Nieuws/Binnenland
1125184
Binnenland

Ex-directeur Rendo verdedigt aandelenverkoop

Ex-directeur Stéphan V. van energienetwerkbeheerder Rendo heeft in 2009 zijn aandelen in de nieuwe centrale in Steenwijk verkocht voor 2,5 miljoen euro, terwijl hij er 2 jaar eerder slechts 6000 euro voor had betaald. Volgens Rendo heeft V. de winst onterecht in eigen zak gestoken. Dat bleek maandag tijdens het kort geding in Assen, waarin V. zijn ontslag aanvocht.

Volgens V. was de prijs van 2,5 miljoen euro „marktconform” omdat er veel belangstelling voor de centrale was. Rendo bestrijdt dat.

V. is samen met een andere directeur van Rendo opgepakt voor oplichting. Hij werd eind december op staande voet ontslagen. Onterecht, vindt V., omdat het strafrechtelijk onderzoek nog loopt en over vervolging nog geen besluit is genomen.

In de nieuwe centrale in Steenwijk heeft Rendo 30 miljoen gestoken. Samen met een andere directeur was V. voor de opbouw van deze centrale verantwoordelijk. Op privétitel kocht de man de aandelen. Volgens Rendo ging dit buiten de netwerkbeheerder om. De aandelen werden volgens Rendo verkocht terwijl de nieuwe centrale kampte met verliezen. Hierdoor liep Rendo miljoenen mis, waarna het energiebedrijf aangifte deed.

Volgens V. heeft hij naar eer en geweten gehandeld en was de toenmalige toezichthouder van Rendo en burgemeester van Steenwijkerland, Hayo Apotheker, van de hele situatie op de hoogte.

Rendo is momenteel in gesprek met een Amerikaanse investeerder voor een overname van de centrale in Steenwijk. Lukt dit niet, dan blijft Rendo naar eigen zeggen met een strop van 27 miljoen euro zitten.