Nieuws/Buitenland
1125193
Buitenland

Parlement Israël schenkt regering vertrouwen

Het Israëlische parlement heeft maandag zijn vertrouwen uitgesproken in de nieuwe centrumrechtse regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu. 68 van de 120 afgevaardigden steunden de regering en 48 stemden tegen. De overige parlementariërs waren afwezig.

In de regeringscoalitie is de rechtse partij Likud van Netanyahu dankzij een lijstverbinding met de ultranationalistische partij Ysrael Beitenu de grootste partij. Zij werkt samen met twee centrumpartijen: Yesh Atid (Er is een toekomst) van de politieke nieuwkomer Yair Lapid en de nieuwe partij van oud-minister van Buitenlandse Zaken Tzipi Livni. Ook de rechts-nationalistische religieuze partij Het Joodse Huis van multimiljonair Naftali Bennett maakt deel uit van de coalitie.

Voor het eerst in lange tijd maken ultra-orthodoxe partijen geen deel uit van de regering. Zij hebben tot nu toe voorkomen dat ultra-orthodoxe joden hun dienstplicht moeten vervullen.

In de nieuwe regering wordt Netanyahu zowel premier als minister van Buitenlandse Zaken. Hij blijft de laatste functie vervullen, totdat duidelijk is of Ysrael Beitenu-leider Avigdor Lieberman op Buitenlandse Zaken kan terugkeren. Lieberman is aangeklaagd voor corruptie en misbruik van vertrouwen en de zaak tegen hem loopt nog.

Livni gaat het departement van Justitie leiden en Lapid wordt minister van Financiën. De 40-jarige Bennett wordt minister van Economische Zaken en Handel.