Nieuws/Binnenland
1125208
Binnenland

Hypotheekadviseurs blijven stil in roerig jaar

Adviseurs hebben in 2012 weinig van zich laten horen. 65 procent van de huizenbezitters is vorig jaar niet door zijn adviseur benaderd, terwijl veel hypotheekregels wijzigden. Eenderde heeft zelfs nog nooit bericht gehad van zijn hypotheekadviseur.

Dit blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau GfK in opdracht van PriQels. In het afgelopen jaar besloot het kabinet de hypotheekrenteaftrek te beperken. Ook daalden huizenprijzen fors en nam het aantal verkochte woningen af (beide met ongeveer 4 procent ten opzichte van 2011). Dat dit tot onrust op de woningmarkt leidde, bracht adviseurs er niet toe hun klanten te benaderen. Tweederde kreeg geen bericht van zijn hypotheekadviseur.

De 1090 ondervraagde klanten hadden dit wel graag gewild. 59 procent zegt niet bekend te zijn met de wijzigingen in de hypotheekrenteaftrek. Slechts 1 op de 5 mensen is over de wetswijzigingen geïnformeerd door zijn hypotheekadviseur. Slechts 6 procent heeft bericht gekregen van de hypotheekaanbieder (bijv. de bank).

Doorlopende provisie

Veel huizenbezitters die voor 2013 een hypotheek afsloten, betalen via een doorlopende provisie nog voor advies. Hiervoor dient een adviseur u op de hoogte te houden over wijzigingen die betrekking hebben op uw hypotheek. Ook al gelden de wetswijzigingen vooral voor mensen die vanaf 2013 een hypotheek afsluiten, toch kunnen ze gevolgen voor andere huizenbezitters (door bijvoorbeeld prijsdalingen). En een bericht van de hypotheekadviseur had ook geruststellend kunnen werken voor mensen die vreesden dat de regels ook voor bestaande hypotheken wijzigden.

In 2012 werd ook een einddatum gestelt voor het omzetten van hypotheken van box 3 naar box 1. Eerst kon dit tot eind 2012, nu tot 1 april 2013. Voor mensen met een bestaande hypotheek in box 3 was het belangrijk om hierover te horen van hun adviseur.

Nieuwsbrief

Consumenten zouden graag meer geïnformeerd worden door hun adviseur. Driekwart geeft zelfs aan een nieuwsbrief te willen ontvangen, terwijl maar 17 procent die daadwerkelijk krijgt.