Nieuws/Binnenland
1125225
Binnenland

Parochies luiden klok voor inauguratie paus

Voorafgaand aan de inauguratie van paus Franciscus in Vaticaanstad luiden dinsdagochtend veel parochies een kwartier lang de kerkklokken.

„Een half uur voor de dienst kunnen parochies een kwartier de klokken laten horen”, zei een woordvoerder van het bisdom Haarlem-Amsterdam maandag. „Dat is dus dinsdagochtend tussen negen uur en kwart over negen.” Om half tien begint de dienst in de Sint Pieter in het Vaticaan.

De RKK zendt de inauguratie rechtstreeks uit op Nederland 2.

Ook toen afgelopen woensdag bekend werd dat de 76-jarige Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio tot paus was gekozen, mochten parochies de klokken luiden, toen gedurende 5 minuten.

Bij onze zuiderburen klinken dinsdag ook de klokken. Daarvoor zijn twee geschikte momenten, heeft de bisschoppenconferentie van België maandag bepaald. De klokken luiden of dinsdagmiddag na de mis in Rome waarin de paus voorgaat en zijn ambt officieel aanvaardt, of na de avondmis die in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel plaatsvindt. Parochies mogen zelf kiezen wat het geschiktste moment is.