Nieuws/Buitenland
1125231
Buitenland

Commotie tijdens proces crèchemoord België

Tijdens het proces tegen Kim De Gelder de verdachte van een bloedbad in een Belgische crèche, is er flinke commotie ontstaan. De voorzitter van de rechtbank in Gent dreigde maandag de zaal te laten ontruimen: „Het is hier geen café, maar een rechtszaal.”

De Gelder staat terecht voor de moord op twee baby's van amper een jaar oud, een 54-jarige leidster en een 72-jarige vrouw. Ook zijn de jongeman 25 pogingen tot moord ten laste gelegd.

Deskundigen vlogen elkaar in de haren tijdens de discussie over de vraag of De Gelder toerekeningsvatbaar was toen hij begin 2009 toesloeg in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. Een juriste verweet psychologen van de verdediging dat die kort na het bloedbad een interview hadden gegeven over de verdachte, hoewel ze hem toen nog niet hadden gesproken. Zij oogstte daarmee applaus.

Maar een aangevallen psychologe en de advocaat van De Gelder wezen erop dat andere deskundigen al een dag na het bloedbad op televisie beweerden dat De Gelder een psychopaat is. Na deze opmerking klonk opnieuw handgeklap vanuit de zaal, deze keer vanuit het kamp van de ouders van de verdachte. Daarop besloot de voorzittende rechter in te grijpen.

Het proces dat een maand geleden begon, nadert inmiddels zijn einde. Volgens de jongste verwachting van de rechtbank zelf zal de jury in deze zaak zich donderdag of vrijdag beraden over de vraag of De Gelder schuldig is. Daarna volgt de uitspraak.

De psychiaters en andere deskundigen blijken uiterst verdeeld over de geestestoestand van de inmiddels 24-jarige verdachte.