Nieuws/Binnenland
1125238
Binnenland

'Veiligheid rond wedstrijden goed aangepakt'

Het gaat toch wel de goede kant op met de veiligheid rond voetbalwedstrijden in het betaalde voetbal. De clubs van de Eredivisie en de Jupiler League, de gemeenten waar deze clubs actief zijn, politie en Openbaar Ministerie (OM) zijn 'op de goede weg' in het verbeteren van de veiligheid. Dat heeft het zogenoemde Auditteam Voetbal en Veiligheid vastgesteld.

Wel staan sommige clubs nog voor spanningen met supporters en hebben ze ook niet genoeg contact met risicosupporters. Het Auditteam adviseert onderzoek te doen naar de typen ordeverstoorders (notoire- of gelegenheidsordeverstoorders) en naar de veiligheidssituatie rondom Europese wedstrijden.

De samenwerking tussen de betrokken organisaties verloopt over het algemeen gestructureerd en goed. De infrastructuur is vaak 'redelijk tot goed' op orde. En vooral de clubs in de Eredivisie spelen overwegend allemaal in nieuwe of recent gerenoveerde stadions, waar bij de aanleg aandacht is geweest voor de veiligheid.

Uit recente onderzoeken blijkt dat 98 procent van bezoekers zich (bijna) altijd veilig voelt, dat de sfeer in de stadions goed is en dat steeds meer mensen met hun kinderen naar de club gaan. Dat schreef minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandag aan de Tweede Kamer in reactie op vragen over het Landelijk actieplan Voetbal en Veiligheid.