Nieuws/Binnenland
1125251
Binnenland

PvdA verliest weer zetel in peiling

De PvdA is deze week verder weggezakt in de peiling van Maurice de Hond. De regeringspartij leverde 1 zetel in ten opzichte van vorige week en komt uit op 18. Dat zijn er 20 minder dan de sociaaldemocraten er nu hebben in de Tweede Kamer.

Voor coalitiegenoot VVD zag de zondag gepubliceerde peiling er zonniger uit. De liberalen kregen er 1 zetel bij en komen uit op 25. Maar dat zijn nog wel 16 zetels minder dan de VVD er behaalde bij de verkiezingen. Voor de andere partijen is er niets veranderd in de afgelopen week.

In het laatste kwartaal heeft vooral de PvdA de grootste klappen gehad, aldus De Hond. Ook het vertrouwen in partijleider Diederik Samsom is flink gedaald. Kort na de verkiezingen van september vorig jaar scoorde hij nog ruim een 6, evenveel als VVD'er en huidig premier Mark Rutte. Na de vorming van het kabinet daalde het vertrouwen in Rutte abrupt, maar die in Samsom bleef volgens De Hond nog op een vrij goed niveau. Inmiddels scoort Samsom een 4,5. Dat is opnieuw evenveel als Rutte.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder ten minste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

De Hond deed in de afgelopen tijd in opdracht van ouderenpartij 50Plus ook onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders. Daaruit blijkt onder meer dat veel Nederlanders boven de 50 weinig vertrouwen in de politiek hebben. Ook zegt 56 procent van de ondervraagden dat de PvdA de ouderen in de steek heeft gelaten. Verder vindt 65 procent dat de pensioenleeftijd niet boven de 67 jaar mag stijgen.

Op basis van de peiling denkt 50Plus dat de partij 20 tot 30 zetels zou kunnen krijgen. De partij heeft er nu twee. In de wekelijkse peiling van De Hond staat 50Plus op 18 zetels.