Nieuws/Binnenland
1125254979
Binnenland

Illegaal pijnstillers toegevoegd aan kruidenpreparaat

DEN BOSCH - Het kruidenpreparaat Montalin, genomen bij onder meer spierpijn, jicht, stress, migraine, reuma en bronchitis, blijkt behalve kruiden pijnstillende geneesmiddelen te bevatten. Deze pijnstillers zijn illegaal toegevoegd en worden niet vermeld op de verpakking, meldt bijwerkingencentrum Lareb.

Montalin, een kruidensupplement uit Indonesië, is te koop via webshops. Het wordt ook gebruikt bij oedeem, cholesterolproblemen, spierstijfheid, koorts en voor stabilisatie van hormonen.

Volgens de productinformatie bestaat het uit vijf verschillende kruiden. Lareb kreeg vier meldingen van opvallend snelle pijnvermindering bij het gebruik van Montalin en liet de capsules onderzoeken door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Daarbij bleek dat ze het middel meloxicam (ontstekingsremmende pijnstiller) en paracetamol bevatten.

Bijwerkingencentrum Lareb heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum op de hoogte gebracht.