Nieuws/Binnenland
1125256
Binnenland

D66 wil opheldering over Cyprus

D66 wil dat het kabinet snel opheldering geeft over de maatregelen die zijn getroffen om Cyprus uit de financiële brand te helpen. De ontstane commotie op Cyprus is volgens de partij een bedreiging van de stabiliteit van de eurozone.

Tweede Kamerlid Wouter Koolmees maakt zich vooral zorgen omdat kleine spaarders moeten meebetalen aan de oplossing. „Normaal gesproken zijn spaargelden onder de 100.000 euro gegarandeerd. Van deze groep wordt nu toch een bijdrage gevraagd”, constateerde hij maandag.

Samen met Europarlementariër Sophie in 't Veld wil hij weten wat de effecten van deze maatregel zijn op onder meer Spanje en Portugal, waar mensen zich nu ook zorgen gaan maken over hun spaargeld. „D66 wil zo snel mogelijk weten wat er gedaan wordt om deze situatie in andere landen te vermijden”, zegt In 't Veld.

Eerder op de dag liet het CDA zich ook al kritisch uit over de bijdrage die kleine spaarders moeten gaan regelen. „Het hele akkoord wekt de indruk van een haastklus”, meent Europarlementariër Corien Wortmann. Ze wil dit donderdag bespreken met minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, die dan vanuit zijn rol als voorzitter van de eurogroep een bezoek brengt aan het Europees Parlement.

Ook GroenLinks wil dat Dijsselbloem deze fout herstelt „nu het nog kan”, meldt Europarlementariër Bas Eickhout. En Tweede Kamerlid Jesse Klaver van GroenLinks: „Als de paniek in Cyprus overslaat naar andere Zuid-Europese landen zijn we veel meer geld kwijt.” Hij wil dan ook van Dijsselbloem weten waarom de kleine spaarders moeten meebetalen.