Nieuws/Buitenland
1125260958
Buitenland

Ook Michigan levert zittend president niets op

Advocatenkantoor Pennsylvania trekt zich terug uit verkiezingsstrijd Trump

HARRISBURG - Het advocatenkantoor dat de campagne van de Amerikaanse president Donald Trump tot dusver vertegenwoordigde in de rechtszaak tegen de verkiezingsuitslag in de staat Pennsylvania, trekt zich terug, meldt The Washington Post. Het kantoor Porter Wright Morris & Arthur heeft in gerechtelijke stukken laten weten dat de Trump-campagne „er het best mee gediend is als Porter Wright zich terugtrekt.”

Volgens het advocatenkantoor is de Trump-campagne naar een nieuw advocatenkantoor op zoek. De desbetreffende rechtszaak, die zondag werd aangespannen bij een federale rechtbank in Pennsylvania, draait erom dat in het briefstemsysteem in die staat volgens Trump „alle waarborgen ontbreken voor transparantie en controleerbaarheid die er wel zijn voor kiezers die naar het stembureau gaan.”

Het advocatenkantoor geeft geen reden voor de terugtrekking uit de verkiezingszaak. Die, en andere zaken die de Trump-campagne heeft aangespannen, worden gezien als omstreden omdat Trump nog geen harde bewijzen heeft gegeven voor zijn beweringen dat zijn Democratische uitdager Joe Biden de verkiezingen heeft gewonnen met behulp van fraude.

Porter Wright lag onder vuur van Democraten en The Lincoln Project, een groep Republikeinen die van Trump af willen. Het advocatenkantoor liet woensdag weten dat het „een lange geschiedenis” heeft van werk omtrent verkiezingen voor zowel de Democraten als de Republikeinen, „die ons ertoe zet om controversiële zaken aan te nemen.”

Een ander kantoor, Snell & Wilmer, trok zich woensdag al terug uit een rechtszaak van Trump in Maricopa Country (Arizona). De Trump-campagne beweert dat stemmen daar ten onrechte ongeldig zijn verklaard.

„Het team van de president is onverschrokken en zal doorgaan met uiterst solide advocaten om vrije en eerlijke verkiezingen voor alle Amerikanen te verzekeren”, zei een woordvoerder van de Trump-campagne in een verklaring.

Trump haalt ook bakzeil in Michigan

Trump heeft ook in de staat Michigan een nederlaag geleden in een rechtszaak die was aangespannen tegen de uitslag van de verkiezingen. Zijn team wilde via de rechter in Michigan voorkomen dat Joe Biden tot winnaar in die staat werd uitgeroepen maar haalde bakzeil.

Het kamp-Trump eiste dat eerst werd geverifieerd dat alle uitgebrachte stemmen wettig zijn. De staatsrechtbank van Michigan weigerde dat vrijdag.

De zaak was een van de vele juridische stappen van de Trump-campagne in de hoop om de Republikeinse president aan de macht te houden nadat zijn uitdager Joe Biden tot winnaar van de verkiezingen is uitgeroepen. Rechtbanken in Michigan en Georgia hebben al meerdere rechtszaken niet-ontvankelijk verklaard die door de Trump-campagne waren aangespannen.

Rechtszaak in Arizona ingetrokken

Het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump trekt een rechtszaak over de verkiezingen in de staat Arizona in. De Trump-campagne had de zaak aangespannen om vermeende onregelmatigheden in het grootste district van de staat, Maricopa County. Er zouden veel gebreken zijn geweest aan de stemmachines, maar in een zitting op donderdag bleek dat die bij slechts 191 stemmen een rol hebben gespeeld.

De advocaat van Trumps campagneteam heeft vrijdag in de rechtbank van Phoenix gezegd dat het aantal betrokken stemmen de uitkomst van de rechtszaak irrelevant maakt voor de uiteindelijke verkiezingsuitslag in Arizona. Trumps Democratische uitdager Joe Biden heeft in Arizona een voorsprong van 11.034 stemmen.

„Alle partijen erkennen dat kiezers die naar de stembus zijn gegaan, waarschijnlijk vooral mensen die op Trump stemden, zijn uitgesloten van het verkiezingsproces doordat hun stemmen ongeldig zijn verklaard door de stemmachines”, zei de woordvoerder van de Trump-campagne in een verklaring. „Dus het is schandelijk dat de Democraten feestvieren.” De woordvoerder zei dat het campagneteam „de opties van president Trump in Arizona blijft overwegen.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo