Nieuws/Binnenland
1125265
Binnenland

Cashvrije winkels nog niet in zicht

Het leek een trend te worden om winkels geheel cashvrij te maken. Nu blijkt dat die trend niet heeft doorgezet.

De tijd dat winkels helemaal geen cash meer aannemen is nog lang niet gekomen, zo stelt Detailhandel Nederland.

Vorige week waarschuwde De Nederlandsche Bank nog voor het totaal uitbannen van contant geld.

De winkeliersorganisatie ‘verbaast’ zich over de uitspraken die DNB maakte in het jaarverslag over ‘het op grote schaal weigeren van contant geld’.

“Het aantal winkels dat geen contant geld meer aanneemt is op de vingers van één hand te tellen“, vertelt een woordvoerder van de winkeliersorganisatie tegenover Het Parool. “Het zijn echt uitzonderingen. Het zijn alleen de winkels die het vanaf het begin af aan hebben gedaan, omdat ze het lastig vinden of gevaarlijk en er onder hun klantenkring niet bang voor hoeven zijn dat klanten zeggen: ‘dan hoeft het voor mij niet’. Nee, de tijd dat winkels helemaal geen cash aannemen gaan jij en ik niet meemaken.”

In 2010 besloten winkels als supermarktketen Marqt en wijnwinkels van Grape District geheel cashvrij te gaan. Sindsdien valt het aantal winkels dat dit voorbeeld volgden erg mee. De trend heeft zich volgens Detailhandel Nederland niet doorgezet. Wel blijkt dat het pin-only kassa’s in winkels toeneemt. In totaal zijn er nu 2500 tot 3000 kassa’s in Nederland waar alleen met de pinpas kan worden afgerekend.

Betaalt u liever contant of met de pinpas? En wat vindt u van een cashloze winkel? Praat met ons mee!