Nieuws/Binnenland
1125267
Binnenland

Duurzame luxe in Thailand

Iedereen wil tegenwoordig zijn steentje bijdragen om de aarde schoon te houden. Maar niet iedereen is bereid om daarvoor zijn of haar vakantie op te offeren. Je hoeft niet meer te kiezen tussen milieuvriendelijk of een luxeparadijs: het kan steeds vaker allebei. Groene bestemmingen waar natuurbehoud en luxe met elkaar worden verenigd, schieten als paddenstoelen uit de grond. Ook in Thailand verschijnen steeds meer hippe en luxe ecobewuste hotels en resorts.

De negen houten suites in Thaise stijl liggen genesteld in een prachtige vallei omringd door dichtbeboste jungle en het zuidelijk gelegen Karstgebergte. Een sluier van witte mist hangt rond de toppen van de bergen, die als indrukwekkende zuilen omhoogsteken uit het vlakke land.

'We struinen langs rijen groente en tropische vruchtenbomen met onder meer papaya’s, mango’s, passievruchten, mangosteen, bananen en de ’harige lychees’ ramboetan. Elke gast mag hier kiezen wat hij of zij straks op het bord wil hebben. De chef zal er vervolgens zijn creativiteit op loslaten.

„Verser en smakelijker dan hier, kun je het niet krijgen”, lacht Pierre Larigaldie, die de boerderij van het ecowellnessresort Thanyamundra runt. Achter elk gewas zit een verhaal.

 

Reinigend effect

De Fransman vertelt hoe de tientallen soorten groente en fruit volledig zonder chemische bestrijdingsmiddelen of kunstmest worden verbouwd. In plaats daarvan krijgt alle teelt een vloeibaar mengsel van gefermenteerde groente en fruit, bedacht door Japanse wetenschappers, dat de gewassen tegelijkertijd voedt en beschermt. Larigaldie drinkt het zelf ook. Met een grote soeplepel schept hij het braakselachtige spul uit een grote plastic ton.

Hij zegt dat het boordevol zit met actieve bacteriën, die een reinigend effect hebben op het lichaam. Dat mogen we zelf ook proberen. Het blijkt verbazingwekkend genoeg een stuk beter te smaken dan het ruikt.

De biologische tuinen, rijstvelden en scharrelende kippen die de gasten van vlees en eieren voorzien, zijn een integraal onderdeel van dit resort op twee uur rijden ten noorden van het eiland Phuket. Het hele oord maakt gebruik van het frisse water van een grote bergstroom.

Thanyamundra, dat zoiets betekent als ’de magische betovering van de overvloedige natuur’, ligt aan de rand van natuurreservaat Khao Sok, een van de oudste regenwouden ter wereld.

Het was oorspronkelijk bedoeld als privévakantieoord voor eigenaar Klaus Hebben, die vijftien jaar geleden van Monte Carlo naar Phuket verhuisde. Hij breidde zijn retraite uit met enkele villa’s voor zijn vrienden. In 2011 stelde hij het open voor mensen die een combinatie van luxe, natuur en innerlijke rust zoeken.

 

Traditioneel Thais

Onze persoonlijke butlers Rom en Big, hun Thaise bijnamen, komen ons bij de ingang van het uitgestrekte terrein ophalen in een golfwagentje dat rijdt op batterijen. In de suite worden we ontvangen met het traditionele Thaise welkom van een heerlijk geurend voetbad, gevolgd door een massage. Pure ontspanning, terwijl we uitkijken over de groene vallei. Het duurt niet lang voordat de stress van het stadsleven volledig oplost.

De teakhouten verblijven met hoge plafonds zijn smaakvol ingericht met antiek uit Azië, zijde en andere stoffen in aardekleuren. In het interieur is geen stukje plastic te vinden. Alles is gemaakt van natuurlijke materialen. Behalve dan de televisie, iPod-dock, dvd-speler en draadloos internet. Maar het is hier heel makkelijk om al die moderniteiten te vergeten.

Net zo luxe is het paviljoen met de spa, meditatieruimte en hypermoderne fitnesszaal met tv en internet op elk toestel. Maar het turquoisekleurige vijftig meter lange zwembad, een ’infinity pool’ met adembenemend uitzicht over de wijde omgeving, gaat alle verwachtingen te boven.

Rom en Big weten precies hoe het mensen naar de zin te maken in de persoonlijke, huiselijke sfeer. Gasten mogen dineren in de tuin in traditionele Thaise stijl, in hun eigen suite of op het balkon van de gezamenlijke huiskamer. Daar maken we kennis met de andere natuurliefhebbers en rustzoekers. En de uitstekende wijnkaart.

 

Pura Organic

„Thanyamundra is bedoeld als plek om een volledig welzijn te vinden voor je geest, ziel en lichaam”, zegt Shaun Dünhofen, de Zuid-Afrikaanse general manager, die aanschuift. Het is in deze omgeving inderdaad bepaald niet moeilijk om tot je innerlijke zen te komen.

Tijdens het diner blijkt dat het grootste deel van de biologische teelt naar de top vijftig van hotels en resorts in Phuket gaat. Deze tak wordt onder de naam Pura Organic gerund door de Nederlander Martin Smetsers.

Hij heeft een bijbehorende winkel waar hij mensen graag verwelkomt voor een smaaktest, en bezorgt ook thuis. Voor wie dit allemaal nog niet gezond genoeg is, is er het indrukwekkende sportcomplex en ’mind center’ Thanyapura dat ook een uitvalsbasis is voor steeds meer professionele sporters, waaronder Nederlandse zwemmers.

Daar lopen we een dag later aan tegen Jürgen Zäck. Hij won maar liefst vijf keer de Europese Ironman triatlon en coacht nu andere triatleten in Phuket. „Dit is een sportcentrum van wereldklasse. Ik zou willen dat ik zulke fantastische trainingsfaciliteiten had gehad toen ik nog prof was”, aldus de Duitse ex-triatleet, terwijl hij zijn trainee uitzwaait die een dag eerder de triatlon van het eiland heeft gewonnen.

Junglesafari

Terug in het resort ontmoeten we Khun You, de befaamde ecogids van Khao Sok, die ons meeneemt op een junglesafari. Ook wetenschappers in het park werken graag met hem. De Thai vertelt hoe rijk het reservaat is aan biodiversiteit en wildleven. Tapirs, wilde varkens, gibbons, bijzondere herten, olifanten, tijgers en twee soorten luipaarden.

Tijgers en luipaarden? „Ja, maar die verstoppen zich in de dichte jungle. Over je veiligheid hoef je je geen zorgen te maken”, garandeert Khun You. Hij kan het weten. Zijn vader was ooit de beroemdste tijgerjager van het gebied. Maar zijn hele familie heeft het jagen de rug toegekeerd en zet zich nu in om de natuur te beschermen.

We krijgen het gidsboek ’Waterfalls & Gibbon calls’ van Thom Henley mee, die veel van zijn kennis en routes door Khao Sok heeft gebaseerd op de overlevering van lokale Thai. Ook de zeldzame ’rafflesia kerrii’ groeit hier: een van de grootste bloemen ter wereld, van bijna een meter in doorsnee.

In de vroege ochtend scharrelen er dieren rond het betoverende Cheow Lanmeer, van waaruit hoge kalkstenen kliffen opdoemen. We dompelen ons onder in de sereniteit, met de zingende oerwoudgeluiden van de vele gibbons in de jungle om ons heen…

Reiswijzer

Onder andere KLM en China Airlines vliegen dagelijks vanaf Amsterdam naar Bangkok. Vandaar kun je doorvliegen naar Phuket met Thai Airways of budgetdochter Thai Smile en met een van de vele zeer betaalbare bus- en taxiservices naar Thanyamundra rijden.

Het resort is ook in anderhalf uur rijden bereikbaar vanaf vliegveld Surat Thani. Check verder het internet voor alle aanbieders al dan niet met overstap. Voor meer info over het resort: www.thanyamundra.com/en en www.thanyapura.com