Nieuws/Buitenland
1125280
Buitenland

Proces wegens uitmoorden indianen Guatemala

Voormalig president José Efraïn Ríos Montt van Guatemala staat dinsdag in zijn land terecht wegens volkerenmoord. Naast Ríos Montt staat diens voormalige chef van de geheime dienst José Rodríguez terecht. Ze worden ervan beschuldigd verantwoordelijk te zijn voor het uitmoorden van 1771 Ixil-indianen tijdens het regime van Ríos Montt, dat van maart 1982 tot augustus 1983 duurde.

Het was slechts een van de moordpartijen waarvan in de jaren 70 en 80 vooral indianen in het noorden het slachtoffer werden. Zij ondervonden de gevolgen van de wreedheden in de strijd tussen regeringstroepen en linkse guerrilleros. Ríos Montt is de eerste leider van het land die wordt berecht wegens de misdaden die de strijdkrachten in de jaren 1960-1995 pleegden.

Het geweld in Guatemala begon al in 1954. Toen maakten de militairen met hulp van de VS een einde aan de democratie. Sinds het einde van de gewapende strijd tussen militaire regimes en gewapende rebellen in 1996 lijdt het land onder buitensporig veel drugscriminaliteit en -geweld.

De inmiddels 86-jarige militair Ríos Montt zegt naar eer en geweten te hebben gehandeld. Hij gold destijds als de sterke man die het land met harde hand uit een bloedige chaos trok. Andere generaals schoven hem opzij.