Nieuws
1125292
Nieuws

Ouderen verlagen vermogen om hogere AWBZ-bijdrage

Ouderen die geschrokken zijn van de verhoging van de eigen bijdrage voor de AWBZ, verlagen hun vermogen om hieraan te ontkomen.

Dit blijkt uit een enquête onder notariskantoren die lid zijn van Netwerk Notarissen.

Hierin komt naar voren dat 1 op de 10 mensen die langskomt bij de notaris advies vraagt voor de verlaging van het vermogen voor de AWBZ. Van deze mensen heeft een kwart ook zijn vermogen voor 1 maart verlaagd.

Hogere eigen bijdrage voor oudere met volle spaarpot

Sinds 2013 moeten ouderen die van AWBZ-zorg gebruik maken, bijvoorbeeld als ze in een verzorgingstehuis verblijven een hogere eigen bijdrage hiervoor betalen. Dit gebeurt op basis van een verzamelinkomen. Vooral mensen met veel spaargeld gaan nu meer betalen. Voorheen telde 4 procent van het vermogen boven de vrijstellingsgrens mee, nu is dit 12 procent. De eigen bijdrage voor deze zorg kan in extreme gevallen oplopen tot 2189 euro per maand.

Volgens Netwerk Notarissen proberen vooral ouderen die nog niet in zorginstellingen zitten zich voor te bereiden door bijvoorbeeld vermogen te schenken. Volgens Lucienne van der Geld, directeur van Netwerk Notarissen, zitten ouderen in diepe angst om hun vermogen te moeten opeten. 'Ze vrezen dat ze hun kinderen geen erfenis kunnen nalaten.'

Schenking of wijziging testament

Twee dingen die ouderen doen om hun vermogen te verlagen zijn schenken aan kinderen en het testament aanpassen. Van der Geld: Ze kiezen er voor om in hun testament op te nemen dat de erfenis naar kinderen gaat als een van de ouders overlijdt en de ander in een AWBZ-instelling terecht komt.'

Lees meer over schenken in het artikel Schenken als oplossing voor hoge eigen bijdrage

Wegschenken aan kinderen heeft volgens Van der Geld het snelst effect, maar ze waarschuwt wel dat ouderen daarmee ook de zeggenschap over het geld verliezen.

 

Uw eigen bijdrage

Veel ouderen hebben begin dit jaar een brief gekregen waarin de hoogte van de eigen bijdrage voor de AWBZ staat. Wilt u voor de toekomst alvast uw eigen bijdrage uitrekenen, dan kan dat op deze website.