Nieuws
1125293
Nieuws

Schipper zinkt drie keer

John Brokenshaw uit Nieuw-Zeeland werd vorige week gered door de kustwacht in zijn geboorteland nadat zijn 5,5 meter lange visboot water te begon te maken. Het was de derde keer in zijn leven dat hij van een zinkend schip wist weg te komen.

Brokenshaw  was vorige week met enkele familieleden onderweg voor de kust van Opotiki, een plaats in het noorden van Nieuw-Zeeland.  ,,Ineens begon mijn dochter te schreeuwen: ,,O pa, er komt water in de boot!´´ Er was geen hozen meer aan, het vaartuig stond in een mum van tijd vol met minstens vijfhonderd liter water, zo vertelde hij later.

Ze deden reddingsvesten aan, waarschuwden de Kustwacht per marifoon en staken twee vuurpijlen af. Uiteindelijk stapten ze over in een andere boot die te hulp was geschoten. Toen de Kustwacht kwam kon het zinkende schip nog net op sleeptouw worden genomen.

,,Ik ben al vijftig jaar bezig met boten´´, vertelde Brokenshaw. ,,En dit is de derde keer dat ik een zinkend schip moest verlaten. De voorlaatste keer knalde ik tegen een boomstam die ronddreef. Dertig seconden later lag mijn boot op de bodem.´´ Over de allereerste keer dat Brokenshaw, die twintig jaar bij de marine werkte,  bijna met een zinkend schip ten onder ging, gaf hij geen informatie.