Nieuws/Binnenland
1125317
Binnenland

Review: Skulls of the Shogun (XBLA/W8/WP8)

Strategiegames zijn er niet zo gek veel op spelcomputers, en al helemaal weinig op downloaddiensten zoals Xbox Live Arcade. Gelukkig is er nu Skulls of the Shogun, waarin zombiesamoerai het tegen elkaar op moeten nemen.

Er zit een heel verhaal achter Skulls of the Shogun, maar eignelijk is dat niet interessant. Laat ik volstaan door uit te leggen dat een legendarische Japanse generaal sterft en naar de hemel wordt gestuurd. Hier blijkt echter dat iemand zich als hem voordoet en dus zint hij op wraak.

Gameplay

Maar geloof me: dit maakt allemaal niets uit. Het gaat om de gameplay, en die is sterk. In SotS nemen twee of meer legertjes van zombiesamoerai het in een level tegen elkaar op. Elke speler heeft verschillende eenheden, zoals samurais, boogschieters en één generaal. Als deze generaal dood gaat, is het game over voor de betreffende speler.

Spelers kunnen om de beurt hun eenheden door het level bewegen en een actie uitvoeren. Dat kan een aanval zijn, maar ook is het mogelijk om punten in het level te claimen. Een rijstveld levert grondstoffen op, die weer bij een begraafplaats zijn in te wisselen voor nieuwe eenheden. Ook is er een altaar, waar een vossengeest is op te roepen. Deze kan soldaten helen.

Ook andere plekken op het speelveld zijn belangrijk. Zo is het mogelijk om in bamboe te schuilen zodat de kans groter is dat een vijandelijke aanval zijn doel mist. Ook zijn er doornenstruiken die schade doe als een eenheid hierin geduwd wordt. Tenslotte is het mogelijk om vijanden van een afgrond te duwen. Scheelt weer moeite!

Diep

En dat is het hele spel eigenlijk, simpel uitgelegd. Het gaat nog wel iets dieper (zo is het mogelijk om gevallen vijanden op te peuzelen om zo sterker te worden), maar de kern is hierin wel gevat. En zoals zo vaak geldt bij games: simpeler = beter. Dat betekent niet dat er geen diepgang is, integendeel zelfs! Je moet constant alle vijanden in de gaten houden en zorgen dat ze de volgende beurt niet te dichtbij kunnen komen. Het is dus niet alleen zaak om zoveel mogelijk schade te doen.

De singleplayer-campagne is in feite een introductie tot het spel, maar wordt al gauw behoorlijk pittig. De echte lol zit in potjes tegen menselijke tegenstanders, online of op dezelfde console. Niet dat de kunstmatige intelligentie slecht is, maar je krijgt wel het idee dat de computer precies weet wat hij moet doen om te winnen. Dat kan frustrerend worden.

Solide

Hoe je het ook speelt, Skulls of the Shogun biedt een zeer solide basis voor veel spelplezier. De game is simpel te leren, maar biedt veel diepgang naarmate je het vaker speelt.