Nieuws/Binnenland
1125323
Binnenland

Openluchtmuseum gaat voor de lentekriebels

Of er nou nog meer sneeuw en vorst komt of dat de zon eindelijk gaat schijnen, in het Nederlands Openluchtmuseum overheersen vanaf volgend weekeinde de lentekriebels. Later in het jaar volgen de zomersproeten, de herfstbuien en tenslotte de wintertenen.

'Beleef het weer' is het nieuwe jaarthema van het Openluchtmuseum. Het onderwerp waarover iedereen in deze aanhoudend koude weken spreekt, staat van Pasen tot 28 oktober centraal in de gebouwen en op het uitgestrekte museumterrein.

„Praten over het weer doen en deden Nederlanders graag en veel. Daarom zijn er bijvoorbeeld veel weerspreuken in onze taal. Maar ook nieuwe woorden als rokjesdag worden heel snel een begrip”, aldus een woordvoerster van het museum.

In Nederland, met het zeeklimaat en de wisselende seizoenen, is het weer lang allesbepalend geweest voor het dagelijks leven en de welvaart. Slecht weer zorgde voor een slechte oogst en dus voor armoede en zorgen. Tegenwoordig is de eerste mooie lentedag steevast goed voor volle terrassen en strandtenten.

Op eerste paasdag geven weerkundigen van MeteoConsult in het museum een workshop 'wolken lezen'. In een van de museumgebouwen kunnen bezoekers leren hoe het weer werd voorspeld toen Buienradarer nog niet was.