Nieuws/Buitenland
1125324
Buitenland

VN hervatten onderhandelingen wapenhandel

De leden van de VN beginnen maandag in New York met nieuwe onderhandelingen over een wapenhandelsverdrag. Het verdrag zou tot betere regels voor de export en import van wapens moeten leiden. De hoop is dat de Verenigde Staten, een van de belangrijkste wapenexporteurs, tijdens deze bijeenkomst meer steun zullen geven aan regels voor de wapenhandel. Het land is de laatste jaren opgeschrikt door verscheidene moordpartijen, waaronder die in december vorig jaar op een school in Connecticut.

Secretaris-generaal Ban Ki-moon van de VN heeft er vertrouwen in dat „de deelnemers hun onderlinge verschillen zullen proberen te overwinnen en de noodzakelijke politieke wil zullen opbrengen om tot een akkoord te komen”.

Sinds de onderhandelingen over een verdrag in juli vastliepen, zijn meer dan 325.000 mensen omgekomen door gewapend geweld. Dat stellen Oxfam Novib en Safer World, een organisatie die ijvert voor internationale wapenbeheersing, in een gezamenlijk rapport. Een nieuw verdrag is van belang voor de veiligheid van alle betrokken landen.

Het huidige wapenhandelsverdrag vertoont grote gaten, waardoor er nog steeds wapens in handen terechtkomen van schenders van de mensenrechten. De grootste tekortkoming in het huidige verdrag is dat de handel in munitie en onderdelen voor wapens slechts beperkt wordt geregeld. Oxfam Novib roept dan ook op tot strengere regulering van de handel in munitie.