Nieuws/Buitenland
1125358
Buitenland

Zorgen over stabiliteit Kim Jong-un

De Amerikaanse politicus Mike Rogers maakt zich zorgen over de „stabiliteit” van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. „Je hebt een 29-jarige leider die zichzelf tegenover de strijdkrachten probeert te bewijzen en de strijdkrachten horen graag wapengekletter in hun eigen belang”, zei Rogers tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN. Hij is voorzitter van de commissie voor de inlichtingendiensten van het Huis van Afgevaardigden.

Kim, die ruim een jaar geleden zijn vader Kim Jong-il opvolgde, dreigt de laatste tijd aan de lopende band met raketaanvallen op buurlanden. Hij zei onder meer preventieve bombardementen op de Verenigde Staten te willen uitvoeren. Noord-Korea zegde deze maand ook het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea op.

Volgens Rogers heeft Noord-Korea „zeker” het vermogen om de Verenigde Staten met een raket te treffen. Hoewel analisten zeggen dat Pyongyang nog lang niet in staat is een kernwapen op een langeafstandsraket te plaatsen, is het volgens het parlementslid „al erg genoeg” dat Noord-Korea bereid is de Verenigde Staten te dreigen met een nucleaire aanval.