Nieuws/Binnenland
1125359
Binnenland

Limburgse fraudezaak opgeschort na clash

De rechtbank in Maastricht heeft de slepende Limburgse vastgoedfraudezaak Landlord maandag voor onbepaalde tijd opgeschort vanwege beschuldigingen over partijdigheid.

Advocaat Theo Hiddema van de hoofdverdachte huisjesmelker Joep J. beschuldigde de rechtbank maandagochtend van een onderonsje met het Openbaar Ministerie (OM). Volgens hem is het belang van de verdediging geschaad omdat de rechtbank alsnog vijf getuigen wilde horen over de verklaring van de criminele getuige Pascal H., die heeft afgedwongen dat zijn verhaal in de kluis moet blijven liggen.

„Terwijl het OM afkoerst op schipbreuk haalt u de wind uit de zeilen”, verweet Hiddema de rechtbank maandag. „Dit is een schijnvertoning.”

Hiddema noemde de rechtbank 'wrakingsrijp' maar vanuit een 'sardonisch genoegen' liet hij de rechtbank spartelen en bungelen.

Geen vertrouwen

De rechtbank weersprak maandag de beschuldigingen en noemde die 'buitengewoon aanmatigend' en 'serieus'. De voorzitter constateerde dat de verdediging geen vertrouwen meer heeft in de rechtbank en wenste daarom maandag niet meer verder te gaan. De opgeroepen getuigen waren voor niks gekomen.

„Ik krijg nu de bal toegespeeld maar het lijkt of ze er geen zin meer in hebben”, reageerde Hiddema op de verrassende uitkomst.

Het OM is jarenlang bezig geweest met het onderzoek naar Joep J. Tegen hem werd in december 2,5 jaar celstraf geëist. Volgens het OM blijkt dat hij rijk is geworden door vastgoed- en belastingfraude, witwassen, oplichting en het faciliteren van wietkwekerijen.